Wołowina po francusku

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Wołowina po francusku

75 dag wołowiny,
40 dag marchewki,
25 dag cebuli,
25 dag pieczarek,
15 dag przerośniętego wędzonego boczku,
6 łyżek oleju,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
250 ml rosołu (może być z kostki),
2 listki laurowe,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
cukier, sól i pieprz.

Mięso i boczek pokroić w paski. Marchew pokroić w krążki, cebulę w cząstki, pieczarki na ćwiartki. Boczek podsmażyć na oleju, wyjąć. W tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa, a na końcu mięso. Dodać sól pieprz i cukier, listki laurowe i tymianek. Wlać połowę wina i rosołu. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając resztą czerwonego wina i rosołu.