Pierś indyka z fenkułem*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Pierś indyka z fenkułem
P1110894.JPG
600g piersi indyka
2 fankuły (koper rzymski)
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 gałązki tymianku
6 łyżki oliwy
puszka pomidorów w całości
łyżka ziół prowansalskich
szklanla szampana lub cidry
łyżka soku z cytryny.

1.Pierś indyka kroimy w duże podłużne paski. Cebulę kroimy w półplasterki. Fankuły kroimy w cieniutkie krążki. Czosnek kroimy w plasterki.
2.W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę, fenkuły, czosnek, Rozmiażdzone w rękach pomidory z puszki wraz z jej zawartością. Dusimy przez 5 minut, a następnie wlewamy szampana oraz wszystkie przyprawy.
3.W międzyczasie na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz, na którym na złoty kolor smażymy kawałki indyka.
4.Podsmażonego indyka dodajemy do warzyw. Dodajemy także świeży tymianek i dusimy to wszystko jeszcze jakieś 20 minut. Na koniec skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
P1110887.JPG

Ps. Podajemy z małymi ziemniaczkami
 

Załączniki

  • P1110894.JPG
    P1110894.JPG
    255.5 KB · Wyświetleń: 1
  • P1110887.JPG
    P1110887.JPG
    204.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: