Kociołek*

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Przepis obecny w moim życiu od wielu wielu lat - spisany od koleżanki


Kociołek


500g mięsa mielonego
2 łyzeczki przyprawy do mielonego
1 jajko
1/2 kg cebuli
1 koncentrat pomidorowy
500g pieczarek
bułka tarta , 1 czerstwa bułka
olej do smażenia
majeranek , sól , pieprz


Przygotować mielone jak na kotlety
Dodać przyprawy , jajko , drobno posiekaną cebulę , namoczoną czerstwą bułkę. Wymieszać ręką.
Formować malutkie klopsy , obtaczać w bułce tartej i smazyc na rozgrzanym oleju.

W tym czasie w rondlu udusić cebulę pokrojoną w pióra oraz pieczarki (plasterki). Przełożyć klopsy do rondla wraz z tłuszczem na którym się smażyły. Zalać wodą aż do zakrycia klopsów. Gotować 30min - dodac koncentrat pomidorowy.
Przyprawić do smaku - solą, pieprzem i sporą ilością majeranku
Gotowac na małym ogniu jeszcze ok 15min.

Mozna podawać samodzielnie , z chlebem , z ryżem , z makaronem

Jeśli sosu wyjdzie za mało można dolać w trakcie gotowania , bo sos być musi
icon_smile.gif



U mnie sprawdza się na imprezach domowych - zarówno na ciepło jak i na zimno

Zdjęcia brak , ale wierzę ,że ktoś się skusi i obfoci
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chyba w sam raz dla mnie w tym roku, dzięki za przepis
wink.gif
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Super danko. Robilam je sobie czesto w czasach studenckich, ale bez cebuli (wtedy jakos nie lubialm) i bez majeranku. Dzis zrobilam na obiadek z ryzem. Pieczarki podsmazylam z 1,5 duzej cebuli. Wyszlo przepyszne, az mi sie dawne czasy przypomnialy. Podalam z ryzem. Polecam wszystkim, fajne danie na impreze
icon_smile.gif