Żytni z rodzynkami, żurawiną i orzechami

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Cynamon @ 2 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375118W sumie teraz mnie naszło przypuszczenie dlaczego niektóre chleby mogą mi nie wychodzić.

Zamiast mąki żytniej chlebowej używam żytniej żurkowej, bo taką mam w sklepie, wydawało mi się, że czytałam że mają zbliżony typ. A może robię błąd robiąc taką zamianę?
Może też być tak, że określenie "żurkowa" na torebce odnosi się do białej żytniej 720, pare razy widziałam takie pomysły. Wszystko zależy od producenta. Ja kupuję "Gdańskie Młyny " i od nich żurkowa jest ( niestety, bez oznaczenia typu) ciemniejsza. Bliższa włąśnie typu 1450.
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Dziękuję za wyjaśnienie
icon_smile.gif


Zapomniałam napisać, że mój upór wreszcie się opłacił, wyszedł pyszny chlebek, wilgotny i z regularnymi dziurami
icon_smile.gif
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Zrobiłam pojedynczej porcji z suszonymi śliwkami, w okrągłym żaroodpornym naczyniu o pojemności ok. 0,8 l. Takie naczynie okazało się idealne na porcję podaną przez Gucia, wyrosło niemal do brzegów. Mały chlebek, w sam raz na dwie osoby. Skórka super chrupka wyszła, nie wiem, czy to zasługa szklanego naczynia, czy tego, że dosyć mocno spryskiwałam go wodą.
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,291
261
83
Bardzo polubiłam ten chleb i piekę go w każdej partii (razem z tatterowcem, to nasz żelazny zestaw ;)).
Tutaj w wersji ze śliwkami i migdałami (był też z suszonymi morelami i orzechami włoskimi). Odpukać na razie zawsze mi wychodzi, a robiłam już tylko z żytniej, pół na pół żytnia i pszenna i z samej pszennej (wszystkie pełnoziarniste) - najbardziej nam chyba smakował z mieszanki.
chleb_migdal_sliwka.jpg
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Z morelami i prażonymi orzechami laskowymi, pyszny:

CAM00351.jpg


Niestety muszę ten chleb robić z samej 720, jak użyję pełnoziarnistej, to jest jednak zbyt mocny dla mojego układu trawiennego
icon_wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ale ten z grubą mąką wg mnie jednak ma lepszy smak
fiesgrins.gif
Teraz piekę go używając mniejszej ilości mąki pełnoziarnistej i jakoś daję radę
icon_wink.gif

Chyba pójdę nastawić zaczyn na jutro, w sumie dawno go nie piekłam
icon_lol.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Upieklam ten chleb jest pyszny! Zrobilam z orzechami wloskimi i suszonymi sliwkami. Dziekuje Gucio.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Zrobiłam z orzechami i sliwka.Nie białam brazowego cukru dałam miod.Wyszedł fenomenalny.Prosty w wykonaniu a smak taki jakiego szukałam od dawna. Bardzo dziekuje za przepis.
 

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
wklejam zaległe zdjeciekopia.jpg
 

Załączniki

  • kopia.jpg
    kopia.jpg
    206.9 KB · Wyświetleń: 1