Faworki

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,324
1,590
113
Joanno, jakie cudne pęcherzyki!
Zjadłabym. Siostrze w tym roku po raz pierwszy nie wyszły tak kruche i cienkie jak zawsze. Robiła tak samo więc może wina mąki?
Biłaś wałkiem czy tylko mikserem?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Najpierw mikserem, potem wałkiem (z przyzwyczajenia
icon_smile.gif
).
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,915
1,493
113
Uległam dzisiaj, robiłam mikserem a skończyłam na stolnicy, wyszły pyszne i z pęcherzykami, trochę waliłam wałkiem ale ślubny pospieszył z pomocą i walił tłuczkiem do mięsa, stwierdził, że łatwiej.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Robiłam w poniedziałek. Bardzo łatwo się robiło ciasto, bardzo plastyczne. Trochę tłukłam wałkiem, ale krótko.
I babci wychodziły lepsze
icon_biggrin.gif
Ale to był mój pierwszy raz, dam im jeszcze szansę
icon_biggrin.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,915
1,493
113
Daj im szansę, spróbuj walic tłuczkiem do mięsa (zdecydowanie łatwiej),one naprawdę rozpływają sie w ustach, moje szwagierki b.chwaliły ich kruchość.
W sobotę lub niedzielę planuję produkcję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
dzięki, kiedyś jeszcze zrobię. To był mój pierwszybraz i ja nawet nie umiałam za bardzo rozwałkować, w sensie nie wiedziałam jaka grubość najlepsza. gdzieś w necie wyczytałam ze 3 mm.. no mialam zdecydowanie cieńsze.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,411
113
U mnie jak co roku faworki Bajaderki. Bez bicia wałkiem, tylko mikser.

faworki_2021.jpg
 

Załączniki

  • faworki_2021.jpg
    faworki_2021.jpg
    81.2 KB · Wyświetleń: 20

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,915
1,493
113
Hazo, piękne
daumen.gif
. Dzisiaj znowu smażyłam, tym razem po wymieszniu składników ciasta od razu tłukłam tłuczkiem , wyszły jeszcze bardziej kruche, prawie same się kruszyły.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,411
113
Ja od kiedy mam dobry mikser i trafiłam na przepis Bajaderki na faworki robione mikserem nigdy nie biję ciasta. Faworki są tak samo kruche jak te robione przez moją mamę kilkadziesiąt lat temu i mocno bite wałkiem.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,915
1,493
113
Mój leciwy bosch jest słaby i nie daje rady wyrobić całej mąki, dlatego kończę na stolnicy, dla 2 szklanek mąki nie chce mi sie wyciągąć Muma, walenie tłuczkiem nie jest takie uciążliwe jak wałkiem.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,516
113
Tez zrobilam wczoraj, z polowy porcji. Szybko mi poszlo, bylam zdziwiona, bo wydawalo mi sie, ze to tyle pracy. Zmiksowalam mikserem, po czym dla pewnosci ubilam troche kalorii walkiem. Wyszly super!