Pieczony łosoś cytrynowy*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jeden z najsmaczniejszych sposobów na tę pyszną rybę: aromatyczny i delikatny łosoś, z nutą cytryny i świeżych ziół. A przy tym banalnie prosty w wykonaniu i szybki.

DSC_0636.JPG

4 kawałki lub dzwonka łososia (1 kawałek dla 1 osoby)
1/3 kostki masła (ok. 66 g)
1 cytryna
koperek
natka pietruszki
sól
czarny pieprz
słodka papryka

Łososia umyć i natrzeć słodką papryką.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Chodzi o to, by było jak najmniejsze, dopasowane do ilości ryby.

Na garnku z gotującą się wodą ustawić drugi garnek lub rondel. Rozpuścić w nim masło. Dodać skórkę otartą z 1 cytryny a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, po czym dodać po 2 łyżki posiekanego koperku i siekanej natki pietruszki.

Masłem ziołowym zalać rybę (dlatego właśnie naczynie powinno być jak najmniejsze,lecz o wyższych ściankach).

Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15-20 minut.
 

Załączniki

  • DSC_0636.JPG
    DSC_0636.JPG
    122.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Graz, dzięki
icon_smile.gif
I niesamowicie smakuje
icon_smile.gif

Robi się niezwykle delikatny. Trzeba polewa tak, by koperek&pietruszka były na wierzchu każdego kawałka. I ten cytrynowy smaczek- idealne połączenie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Będę jutro robić, tylko bez papryki, z cytryną i ziołami.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Mam nadzieję, że Ci zasmakuje.
icon_smile.gif

Dzięki natarciu papryką nie jest po prostu blady po upieczeniu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Na pewno zasmakuje, bo nie raz już takiego robiłam. Po prostu pyszności.


Przyznam się, że idę na latwiznę rozpuszczając masło w mikrofalówce, a z ziół daję tylko koperek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
A ja dzisiaj zrobiłam, ale trochę inaczej: oprószony papryką filet podsmażyłam chwilkę na oliwie, potem przewróciłam na drugą stronę (skórą do dołu) i na wierzch dałam sos ziołowo-cytrynowy + plasterki masła i smażyłam kilka minut pod przykryciem. Trochę sosu spłynęło ale poprostu polałam nim potem rybkę na talerzu. Podałam z surówką i ryżem pomidorowym.

Dzięki za smaczną inspirację
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Margarett, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało! Pewnie, jeśli nie chce się piec łososia, to usmażenie na patelni też jest dobrą metodą
icon_biggrin.gif
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Mi a z czym podajesz tego lososia, bo widze cos smakowitego w tle na zdjeciu
icon_smile.gif
??
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0