Drożdżowe pierożki z fetą, ziemniakami, suszonymi pomidorami i oliwkami*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Wieczorem przygotowujemy ciasto i farsz, a rano formujemy bułeczki, krótko wyrastają i pieczemy.

Smacznego!


Proporcje na 24 spore bułeczki

Ciasto
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
170g jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru
150g wody
2 łyżki oleju
6g + 6g drożdży świeżych

Wieczorem wyrobić krótko ciasto z powyższych składników, używając tylko 6g drożdży. Zostawić w misce na blacie pod przykryciem na noc (10-12) godzin.


Farsz
400g ugotowanych ziemniaków, ubitych i wystudzonych
200g sera feta
spora garść oliwek, posiekanych
12-14 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy, mogą być suche), posiekanych
ząbek czosnku, rozgnieciony
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Składniku farszu wymieszać, doprawić, zostawić na noc w lodówce.


Przed pieczeniem zagnieść ciasto z pozostałymi drożdżami roztartymi w 2-3 łyżkach wody.

Podzielić na 24 równe części, każda rozwałkować na placuszek o średnicy ok. 10 cm, nakładać łyżkę farszu i sklejać.
Lub podzielić ciasto na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt, pokroić na 12 kwadratów i lepić trójkątne pierożki.
Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem, piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

Można zamrażać.