Boczek z porami po chińsku*

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Boczek z porami po chińsku

400 g cienkiego boczku (może być tłusta wieprzowina z łopatki lub podgardle),
4 łyżki sosu sojowego lub łyżka przyprawy do zup,
2—3 łyżki karmelu,
4 łyżki wódki ryżowej lub śliwowicy węgierskiej, rumuńskiej lub jugosłowiańskiej,
1 łyżeczka utartego badianu lub 2 łyżeczki anyżku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka smalcu,
1 średnia cebula,
sól, cukier,
4—6 średnich porów

Boczek pokrajać w klocki, włożyć do miseczki, polać połowa sosu sojowego (lub przyprawy do zup i karmelu) i połową wódki; wyrobić i odstawić na 20 min., aby dobrze przeszedł przyprawami. Na rozgrzany w aluminiowym garnku smalec wsypać pokrajana w słomkę cebulę i podsmażyć na szklisto,
po czym wrzucić boczek. Smażyć 5—8 min. mieszając, tylko do zbielenia mięsa ze wszystkich stron (nie rumienić). Następnie wlać pół szklanki wody, resztę przyprawy sojowej lub przyprawy z karmelem, dodać badian lub anyżek i imbir, wymieszać i zagotować. Gdy potrawa zagotuje się wlać resztę alkoholu i zamieszać. Gotować ok. 1 godz. pod przykryciem. Oczyszczone pory pokrajać na 3 centymetrowe kawałki i wrzucić do gotującego się boczku Gdy zawartość garnka zawrze ponownie przerwać gotowanie i podawać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: