- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Łopatka pieczona z jabłkami
-1 kg łopatki wieprzowej
-3 dkg soli
-jabłka
*Mięso solimy z obu stron i zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu, następnie do naczynia z mięsem dolewamy letniej wody i czekamy pół godziny.
*Zlewamy wodę i wkładamy mięso do blachy.
*Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plastry ,a następnie obkładamy nimi całą łopatkę.
*Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około dwóch godzin (jeżeli kawałek mięsa jest mniejszy to pieczemy krócej, a jeżeli większy to dłużej).
Jabłka nie powinny się spalić.
Ja przed pieczeniem nacieram mięso majerankiem.
Nadbużańskie smaki-przepis M.K.Sarnackiej.
-1 kg łopatki wieprzowej
-3 dkg soli
-jabłka
*Mięso solimy z obu stron i zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu, następnie do naczynia z mięsem dolewamy letniej wody i czekamy pół godziny.
*Zlewamy wodę i wkładamy mięso do blachy.
*Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plastry ,a następnie obkładamy nimi całą łopatkę.
*Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około dwóch godzin (jeżeli kawałek mięsa jest mniejszy to pieczemy krócej, a jeżeli większy to dłużej).
Jabłka nie powinny się spalić.
Ja przed pieczeniem nacieram mięso majerankiem.
Nadbużańskie smaki-przepis M.K.Sarnackiej.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: