Śledzie z majerankiem*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Serdeczne dzięki.
anbetung.gif


Śledzie robię jutro.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,296
1,599
113
Jestem po degustacji. Jabłka smakują mi bardzo bardzo, a śledzie mniej. Może to wina śledzi. Albo nie mój smak.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Moim zdaniem dużo też zależy od oleju. Ja daję rzepakowy tłoczony na zimno, kupiony na targu (brązowy) z odrobiną oleju z dyni.
I dodaję od siebie plasterki ugotowanych w mundurkach ziemniaków, bo bardzo mi pasują do tych śledzi. A, i oprócz octu, trochę soku z cytryny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Mnie śledzie smakowały bardzo, ale mnie śledzie prawie zawsze smakują. I o dziwo, jabłka też wyjadałam, a jabłka zazwyczaj omijam.

Też oprócz octu dodałam sok z cytryny, bo bardzo lubię takie lekko cytrynowe.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
A tera zapytanie blondynki: wprawdzie śledzie już w słoiku, ale mnie męczy
icon_smile.gif
- czy na górze mają być jabłka? Czy wymieszać ? "na samym końcu dodać kawałki jabłka wielkości kawałków śledzia" znaczy się jak kroję śledzia w romby 2x2, czy 3x3cm, to robić cienkie, do 2mm plasterki? Zrobiłam jak na zdjęciu Joanny -jabłko w słupki. A oleju nie za mało, bo wiadomo zebrał się na dole słoika, reszta jest w powietrzu, nie popsuje się?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,756
1,158
113
Jolan @ 27 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1415089A tera zapytanie blondynki: wprawdzie śledzie już w słoiku, ale mnie męczy
icon_smile.gif
- czy na górze mają być jabłka? Czy wymieszać ? "na samym końcu dodać kawałki jabłka wielkości kawałków śledzia" znaczy się jak kroję śledzia w romby 2x2, czy 3x3cm, to robić cienkie, do 2mm plasterki? Zrobiłam jak na zdjęciu Joanny -jabłko w słupki. A oleju nie za mało, bo wiadomo zebrał się na dole słoika, reszta jest w powietrzu, nie popsuje się?
BlondynkO!

Wymieszac wszystkie skladniki, jablka dodać na koncu i przemieszac;
chodzi o to, zeby te cienkie plalterki jablek nie polamaly sie podczas mieszania sledzi i calej reszty.

Oleju nie za malo, tylko ze wzgledu na slupki zawrtosc lużno sie ulozyla w sloiku, spróbuj uderzyc parę razy sloikiem o dloń ulożoną tak, by dno sloika o nią uderzalo. Powinno się "utrząść". Poza tym elementy już są powleczone olejem. Naprawdę wystarczy.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Huk słyszałaś? Waliłam słoikiem nie o dłoń, tylko o blat, bo i tak do wymiany. No i dobra. Będzie nowy przepis pt.: Śledzie z majerankiem dla blondynek. W słoiku ładnie się prezentują, może 3 dni wytrzymam. Relację z degustacji zapodam.
lecker.gif

Podpisano Blondynka. Farbowana. Liczy się?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Po degustacji: mnie i m. smakują. To nowe smaki, lubię eksperymentować i będą do powtórki, bo stanowczo za mało zrobiłam. Qd dzięki.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,756
1,158
113
Jolan @ 30 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1415953Po degustacji: mnie i m. smakują. To nowe smaki, lubię eksperymentować i będą do powtórki, bo stanowczo za mało zrobiłam. Qd dzięki.
Śledzie blondynki.
gruebel_2.gif


edit: pospieszyłam sie z enter, a jeszcze dziękować za uznanie i radować się, że mimo trrzaskania o blat
zahnlos.gif
przeżył blat, słoik i śledzie z majerankiem
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: