Gofry drożdżowe
składniki
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem pudrem, masło podgrzać z mlekiem do rozpuszczenia.
Mąkę, sól i cukier waniliowy wymieszać. W środek wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajka i mleko z maslem. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować małe kulki i wkładać do gorącej gofrownicy.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
składniki
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem pudrem, masło podgrzać z mlekiem do rozpuszczenia.
Mąkę, sól i cukier waniliowy wymieszać. W środek wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajka i mleko z maslem. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować małe kulki i wkładać do gorącej gofrownicy.
Podawać z ulubionymi dodatkami.