Gofry drożdżowe

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Gofry drożdżowe

składniki
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli

sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem pudrem, masło podgrzać z mlekiem do rozpuszczenia.
Mąkę, sól i cukier waniliowy wymieszać. W środek wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajka i mleko z maslem. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować małe kulki i wkładać do gorącej gofrownicy.

Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Mi kulki nie wychodziły, jak nałozym łyżka na środek to wychodził mały goferek. Ciasto było za gęste aby miało się rozlać.

Rozrzedziłam w końcu mlekiem, wtedy fajnie się piekły.

W smaku REWELACJA!!
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
witam ! mam pytanie dotyczące rozczynu ? rozrobiłam mleko z drożdzami ale nic mi nie wyrosło !? nie potrzeba dodac mąki lub cukru !?
kaffeetrinker_2.gif
czekam na odpowiedz bo mam ogromną chęc gofry >>
gruebel_2.gif