- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy
z czekoladą
tortownica o średnicy 24 cm
Spód:
70 g roztopionego masła
125 g pokruszonych herbatników (u mnie maślane i Digestive)
6 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa:
250 g masy kajmakowej o smaku kokosowym
2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie porcjowana śmietanka do kawy)
1 szklanka "śmietanki" kokosowej
1 1/2 szklanka wiórków kokosowych
500 g sera śmietankowego Delfiko
250 g twarogu sernikowego Hej!
1/2 szklanki musu ananasowego (uzyskanego ze zmiksowanych ananasów z puszki)
1/2 szlanki musu z pieczonej dyni
2 łyżki rumu
2 łyżki likieru kokosowego
1 łyżka domowej esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki maizeny (mączki ziemniaczanej/ skrobi z tapioki)
2 lyżki mąki pszennej
4 jajka
dodatkowo - tabliczka czekolady z nadzieniem o smaku rumowo - kokosowym plus dwie łyżki słodkiej śmietanki
ananasy z puszki
bita śmietana do dekoracji
mokre opaski z gazet do pieczenia
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortownicy, wygładzić, piec 9 - 10 minut, schłodzić.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C.
W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce masę kajmakową ze śmietanką, wymieszać (a nawet zmiksować blenderem), by pozbyć się ewentualnych kryształków cukru.
Delikatnie otworzyć puszkę mleka kokosowego, zdjąć z wierzchu szklankę "śmietanki". Podgrzać ją w rondelku. Dodać wiórki, wymieszać.
Dodać do masy kajmakowej razem z pozostałymi składnikami masy serowej. Wymieszać, nie miksować.
Roztopić w mikrofalówce czekoladę ze śmietanką, wymieszać. Dodać do niej dwie szklanki masy serowej, dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone cząstki ananasów (część zostawić do dekoracji), wylać jasną masę serową, a na wierzch - wyłożyć łyżką "łaty" z ciemnej masy serowej. Lekko wymieszać patyczkiem.
Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę.
Piec 8 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 40 - 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej.
Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować rozetkami z bitej smietany i cząstkami ananasów.

z czekoladą
tortownica o średnicy 24 cm
Spód:
70 g roztopionego masła
125 g pokruszonych herbatników (u mnie maślane i Digestive)
6 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa:
250 g masy kajmakowej o smaku kokosowym
2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie porcjowana śmietanka do kawy)
1 szklanka "śmietanki" kokosowej
1 1/2 szklanka wiórków kokosowych
500 g sera śmietankowego Delfiko
250 g twarogu sernikowego Hej!
1/2 szklanki musu ananasowego (uzyskanego ze zmiksowanych ananasów z puszki)
1/2 szlanki musu z pieczonej dyni
2 łyżki rumu
2 łyżki likieru kokosowego
1 łyżka domowej esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki maizeny (mączki ziemniaczanej/ skrobi z tapioki)
2 lyżki mąki pszennej
4 jajka
dodatkowo - tabliczka czekolady z nadzieniem o smaku rumowo - kokosowym plus dwie łyżki słodkiej śmietanki
ananasy z puszki
bita śmietana do dekoracji
mokre opaski z gazet do pieczenia
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortownicy, wygładzić, piec 9 - 10 minut, schłodzić.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C.
W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce masę kajmakową ze śmietanką, wymieszać (a nawet zmiksować blenderem), by pozbyć się ewentualnych kryształków cukru.
Delikatnie otworzyć puszkę mleka kokosowego, zdjąć z wierzchu szklankę "śmietanki". Podgrzać ją w rondelku. Dodać wiórki, wymieszać.
Dodać do masy kajmakowej razem z pozostałymi składnikami masy serowej. Wymieszać, nie miksować.
Roztopić w mikrofalówce czekoladę ze śmietanką, wymieszać. Dodać do niej dwie szklanki masy serowej, dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone cząstki ananasów (część zostawić do dekoracji), wylać jasną masę serową, a na wierzch - wyłożyć łyżką "łaty" z ciemnej masy serowej. Lekko wymieszać patyczkiem.
Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę.
Piec 8 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 40 - 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej.
Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować rozetkami z bitej smietany i cząstkami ananasów.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: