chleb razowy na zakwasie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Masz rację Mirabbelko, u mnie była kompletna klapa, ciasto na chleb było właśnie niezbyt luźne, wogóle nie bąbelkowało i nie urosło Ciężki wyszedł, mały i surowy.
Małżonek określił, że to Bojowy Chleb Krasnoludów do walki wręcz.
No można nim naprawdę zabić :lol:
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
jesli to jest Twoj pierwszy chleb na zakwasie to naprawde cudo Ci wyszlo !!! Ja musialam kilkanascie plaskatych i roznych wulkanow wyhodowac zanim nadawalo sie do pokazywania.

Z tymi dodatkami roznych mak, to po prostu musisz eksperymentowac i dokladnie sie przygladac jaka jest konsystencja ciasta. Ja juz nie mierze na szklanki, po prostu wiem... Jak maka z przewaga razowej to nie moze byc zbyt scisle, bo nie urosnie. Jak wiecej maki bialej, oczyszczonej to mozna sie pokusic o robienie bohenka. Zmieniaj proporcje minimalnie i eksperymentuj. I nie zrazaj sie jak Ci nie wyjdzie. Taki chleb jest bardzo kaprysny, czasami rosnie jak szalony a czasami zupelna klapa. Czesto zalezy to od maki ale rowniez pogoda, i inne warunki maja na to wplyw.
:oops: Dziekuję - korzystałam z Twoich rad - pewnie dlatego mi się udało.
To jest w ogóle mój pierwszy chleb - do tej pory piekłam tylko kilka razy bułeczki.
Na pewno spróbuję jeszcze, bo mi się spodobało ciasto. Było takie ...fajne, nawet trudno mi je porównać do czegokolwiek

Ciekawe, jak by się udał na kamieniu - bo w foremkach tez chyba można piec na kamieniu?
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Wczoraj piekłam na pszennym zakwasie i zaczyn zostawiłam na noc.
Chleb wyszedł przepyszny, lepszy niz na zytnim zakwasie, bardziej razowy i kwaśny, juz go prawie nie ma
icon_smile.gif
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
wyszła mi glina buuuuu :cry:
tak bardzo się starałam żeby wyszedł.
Wczoraj przygotowałam sobie ten zaczyn, dzisiaj piekłam. Chleb ładnie wyrósł, ale piecze się już godzinę i w środku jest mokra glina.
I pękł z boku:(((( Co może być nie tak?
Ostatnio eksperymentuję i zaliczam wpadkę za wpadką. Chyba wrócę do mojego przepisu, bo ten dla mnie jeszcze za trudny.
Smutno mi bardzo.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
433
83
ojej tak mi przykro
icon_sad.gif

ale to moze byc moja wina :annie:

Ja robie ten chleb na oko i wychodzi mi zawsze - tylko na potrzeby forum sprobowalam powazyc skladniki. Moglam cos pokrecic z gramami, wiec w tej chwili skorygowalam ilosci (pozostawilam miarki szklankowe) - te sie na 100% zgadzaja. Ten chleb to pewniak. Chleby z pszennej maki udaja sie prawie zawsze - wymagaja tylko b.dlugiego wyrabiania. Jesli wstawiam go do nagrzanego piekarnik to tez mi czesto peka. Ale ja tego nie uwazam za wade. Wprost przeciwnie - moi domownicy ciesza sie z peknietych chlebow. Wiecej skorki i wygladaja tak rustykalnie.

A moze to po prostu nie byl jego dzien :
 

keribo

Member
Maj 1, 2005
10
0
0
Podnoszę wątek, chcąc by wył na wierzchu, bo bedę robić ten chlebek, a nie jestem u siebie na kompie i nie chcę go zapodziać, więc jak upiekę chlebek to zmienię wpis, proszę nie krzyczeć :lol:
Zmień, zmień, bo uszy bolą od tego wycia! :lol:
Śpieszałam się, dlatego zaczęłam tak wyć :lol:

Już zmianiam
Chlebek wg. tego przepisu piekę już od 3 tygodni. Dzięki Mirabelko !!.
Smakuje wspaniale i robi furorę wśród przjaciół.
Dzięki znajomemu piekarzowi mam dostęp do wspaniałych razowych mąk : żytniej , graham.
Jeszce tylko jeden problem. Przywieranie chleba do foremki ( piekę w metalowych). Czy silikonowe o których wspominasz Mirabelko eliminują ten problem ?
jeżeli tak tak , to gdzie w takie foremki się zaopatrzyłaś.
Pozdrawiam.
Keribo.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
A czym smarujesz foremki? ja na szbko pociągam oliwka (nawet niezbyt starannie i nigdy sie nie przykleił.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
433
83
Pisalam juz o tym wielokrotnie, ale widac nie zaszkodzi jeszcze raz. Ten rodzaj chleba pieke tylko w foremkach silikonowych. Nawet widac je na zdjeciu. Mam je juz od 2 lat i sprawuja sie znakomicie. Sa dosyc grube i bardziej stabilne od tych co widzialam na Allegro i wytrzymuja wysoka temperature. Z poczatku myslam ze one tak samo jak inne tylko do 230 st. ale niedawno doczytalam sie na odwrocie mojej drobnym druczkiem, ze mozna je nagrzewac az do 260 st. Sa do kupienia ciagle jeszcze w Geant´ie. Nie trzeba ich smarowac niczym no i mycie potem jest prawie niepotrzebne.
A najwazniejsze to to, ze chleb nie "poci sie" w nich tak jak w formach metalowych i skorka jest spieczona na calej powierzchni nie tylko od gory. Niebagatelna sprawa jest oszczednosc energii, bo po
pierwsze) czas pieczenia jest krotszy
drugie) temperature piekarnika mozna nastawic spokojnie tez nizsza.
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Miałam przerwe w pieczeniu chleba bo kaloryfery juz nie grzały i dla zakwasu było za zimno.

Teraz w domu mam ciepło, az za
icon_smile.gif
i zakwas wyszesł śliczny. Chleb rósł jak szalony i w smaku jak zwykle rewelacyjny.

Pieczcie teraz chleb na zakwasie, jak jest cieplo, zakwas wychodzi super
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
433
83
potwierdzam !
zakwas rosnie jak szalony a na wyrastanie chleba tez nie trzeba czekac godzinami. To informacja dla wszystkich, ktorzy podejmowali proby i zrazali sie, bo nic sie nie dzialo...

Z drugiej strony wlaczony piekarnik przy tej temperaturze ... no i chleba je sie troche mniej przy obfitosci warzyw i owocow :mrgreen:
 

Nicolina

Member
Lis 23, 2004
181
0
0
Chlebek jest BARDZO smaczny, piekę tylko z tego przepisu więc znam go już na pamięć
icon_smile.gif
do zaczynu daję 2 szkl mąki żytniej a potem 4 pszennej. Czasem wychodzi mi na dole trochę zakalca ;) ale i tak go zjadamy.

Acha i ja robię w maszynie
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Mirabbelko powiedz mi czy mam rację, bo chcąc zrobić ten chleb z Twojego suchego zakwasiku to rozumiem że:

- muszę dolać do proszku wody
- potem go dokarmić raz
- odlać pół szklanki (po odpowiednim czasie oczywiście)
- dodać szkl wody i 2 szkl mąki
- i potem postępować dalej zgodnie z przepisem.

:gruebel: :
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Paulinko,
Mirabbelka wysylala z zakwasem instrukcje postepowania z zakwasem. Tam bardzo ładnie było wszystko opisane.
A jesli nie dostalas to w podforum chleb jest kilka czesci zakwasu na wesolo poczytaj. Calkiem przyjemnie sie czyta
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
ale mi nie chodzi o instrukcje obsługi suchego zakwasu tylko konkretnie jak postępować w przypadku tego chlebka

a o zakwasie, ciesćie zakwaszonym itd to ja sie gubie narazie i musze pare chlebków upiec najpierw żeby sie zorientować w praktyce a potem zrozumieć teorię
icon_smile.gif
 

bancha

Member
Wrz 5, 2005
66
0
0
wlasnie mi sie ten chlebek piecze :lol: to moj 3 w zyciu i pierwszy tylko na zakwasie.
wyrosl superowo a teraz w piekarniku to juz zaczyna wylazic z foremki :mrgreen: mam nadzieje ze nie eksploduje.
jak na zakwasowy debiut wszystko idzie zgodnie z planem.
to glownie wasza zasluga, bo od paru dni ciagle tylko przegladam to forum i czerpie inspiracje :anbetung:
pozdrawiam
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
mam zamiar sie zmierzyc jutro z tym chlebkiem, proszem trzymac kciuki... czy maka zytnia razowa a maka zytnia 720 to jest to samo? bo mam w domu tylko ta druga.

pzdr
yenn
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
433
83
maka zytnia razowa to typ 2000, ale polecam Ci zrobienie tego chleba z tej co masz.( Ty masz tak zwana zytnia chlebowa). Bedzie to chleb troche mnie razowy, ale na pewno lepiej urosnie i bedzie mial lepsza strukture niz z razowej. Trzymam kciuki :lol:

a ja jutro robie Twoje ogorki, bo aktualnie siedze w przetworach, chociaz sie zarzekalam... :dump: