Faszerowane jajka na twardo z szynką i pieczarkami*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
DSC_0341.JPG

Przepisów na faszerowane jajka są dziesiątki. My lubimy tak:

8-10 jajek
4 plastry szynki
4-6 pieczarek
garść startego zółtego sera
majonez
musztarda

sól, pieprz

olej do smażenia pieczarek

To jedna z tych rzeczy, które naprawdę robi się na oko, zatem szczegółowe proporcje nie są konieczne. Ja przeważnie przygotowuję porcję z 8-10 jajek.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąc do salaterki.

Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.

W salaterce przygotować dość zwartą masę z żółtek, usmażonych pieczarek, bardzo drobno pokrojonej w kostkę szynki i startego sera żółtego.
Dodać 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy. Doprawić ew. do smaku solą i pieprzem.

Jajka faszerować przygotowaną masą. Ozdobić w dowolny sposób.
 

Załączniki

  • DSC_0341.JPG
    DSC_0341.JPG
    110.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: