Tajska zupa z kurczakiem i makaronem*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Thai Chiken soup – inspirowana przepisem z książki The Soup Bible.
Modyfikacje wprowadzone co by całość była nieco mniej amerykańska a bardziej tajska
Składniki
• łyżka oleju (np. ryżowego)
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (my mieliśmy tylko jedną ale wystarczyło)
• pół łyżeczki mielonej kurkumy
• 1/4 łyżeczki ostrego chilli w proszku
• pół miarki mleka kokosowego
• Ok. 3 i pół miarki gorącego rosołu drobiowego
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka sosu rybnego (oprócz soli z oryginalnego przepisu amerykańskiego)
• 1/4 łyżeczki octu ryżowego
• 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
• 1 miarka chińskiegomakaronu jajecznego
• pół posiekanej szalotki
• trochę posiekanej świeżej kolendry (nam sie skończyła)
• wiórki kokosowe i 1 posiekane świeże chilli do dekoracji

Podgrzać olej w dużym garnku. Przesmażyć lekko czosnek (przez 1 min). Dodać kurczaka, kurkumę i chilli i smażyć przez 3-4 min. Wlać mleko kokosowe i rosół, wymieszać. Dodać sok z cytryny/limonki sos rybny, ocet ryżowy i masło orzechowe.
W tzw. międzyczasie uprażyć wiórki kokosowe z posiekanym chilli ( przez 2-3 min) często mieszając aż kokos się lekko zrumieni.
Doprawić zupę solą i pieprzem, dodać posiekane szalotki i makaron. Gotować na małym ogniu aż makaron będzie miękki.

Uwaga -wrzucenie zbyt dużej ilości makaronu może spowodować wypicie przez niego zupy ;)) Rozpędziliśmy się i dodaliśmy go za dużo, więcej niż było w przepisie
Wychodzi wtedy smaczny makaron z mięsem. Jak u nas na zdjęciu :D :D

Podaną zupę posypać wiórkami z chilli.

384627_246770782057228_100001729246029_702834_448212194_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: