- Sty 7, 2011
- 23
- 0
- 0
Przepis z Poradnika Domowego z 1995r
CIASTO:
2 szklanki mąki
szklanka wody
szklanka mleka
2 jajka
łyżka oleju
sól
FARSZ:
3marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
duża cebula
25 - 50dag filetów rybnych ( ja użyłam morszczuka)
mały słoik przecieru pomidorowego
2 - 3 łyżki oleju
starty żółty ser
listek laurowy
szczypta cukru
pieprz
sól
Z gładkiego ciasta usmażyć naleśniki. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę, włożyć warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, cukrem, podlać odrobiną wody i udusić pod przykryciem. Podzielone na małe kawałki filety przyprawić według uznania i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie włożyć do jarzyn, chwilę dusić razem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Przestudzoną masą posmarować naleśniki, zwinąć we czworo, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypać serem, wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika lub jak na zdjęciu obsmażyć na patelni.
Wyszły naprawdę pyszne, gorąco polecam!!
CIASTO:
2 szklanki mąki
szklanka wody
szklanka mleka
2 jajka
łyżka oleju
sól
FARSZ:
3marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
duża cebula
25 - 50dag filetów rybnych ( ja użyłam morszczuka)
mały słoik przecieru pomidorowego
2 - 3 łyżki oleju
starty żółty ser
listek laurowy
szczypta cukru
pieprz
sól
Z gładkiego ciasta usmażyć naleśniki. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę, włożyć warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, cukrem, podlać odrobiną wody i udusić pod przykryciem. Podzielone na małe kawałki filety przyprawić według uznania i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie włożyć do jarzyn, chwilę dusić razem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Przestudzoną masą posmarować naleśniki, zwinąć we czworo, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypać serem, wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika lub jak na zdjęciu obsmażyć na patelni.
Wyszły naprawdę pyszne, gorąco polecam!!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: