Naleśniki greckie*

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
Przepis z Poradnika Domowego z 1995r

CIASTO:

2 szklanki mąki
szklanka wody
szklanka mleka
2 jajka
łyżka oleju
sól

FARSZ:

3marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
duża cebula
25 - 50dag filetów rybnych ( ja użyłam morszczuka)
mały słoik przecieru pomidorowego
2 - 3 łyżki oleju
starty żółty ser
listek laurowy
szczypta cukru
pieprz
sól


Z gładkiego ciasta usmażyć naleśniki. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę, włożyć warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, cukrem, podlać odrobiną wody i udusić pod przykryciem. Podzielone na małe kawałki filety przyprawić według uznania i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie włożyć do jarzyn, chwilę dusić razem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Przestudzoną masą posmarować naleśniki, zwinąć we czworo, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypać serem, wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika lub jak na zdjęciu obsmażyć na patelni.

Wyszły naprawdę pyszne, gorąco polecam!!
 

Załączniki

  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_003.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_003.jpg
    78.9 KB · Wyświetleń: 0
  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_006.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_006.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 0
  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_008.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_008.jpg
    82.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy