Najszybsza surówka z cykorii

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Bierzemy po jednej jasnej cykorii na osobę.
Przecinamy na pół, wycinamy głąba. Kładziemy na talerz.
Lekko solimy, posypujemy szczyptą cukru, kropimy octem balsamicznym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zostawiamy na 1/2h.
Smacznego
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Lubię cykorie. Jako dziecko nie mogłam się doczekac kolejnej surówki z cykorii podawanej do obiadu. Pycha
icon_smile.gif


Dokładam wersję równie prostą, tylko bogatszą w składniki
icon_smile.gif


2 średniej wielkości cykorie
3-4 orzechy włoske (ćwiatrki)
1 winne jabłko
oliwa z oliwek
sok z cytryny,
cukier, sól, pieprz


Z cykorią postępuję dokładnie tak, jak napisał Medicus Pivovarius (z połówek usuwam nieładne listki i głąb).
Następnie kroję raz jeszcze wzdłuż połówek i szatkuję. Jabłko obieram ze skóry i kroję na cieńkie plasterki (oczywiście po wyjcięciu gniazda nasiennego), zraszam sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. W przezroczystym pólmisku mieszam składniki, skrapiając je na koniec słodko-kwaśnym sosem oliwkowo-cytrynowym.