Ciasto marchewkowe na mące migdalowej

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
3 szklanki maki z migdalow
2 lyzeczki soli morskiej drobnej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzka cynamonu
1 lyzeczka galki muszkatalowej
5 jaj
½ szklanki syropu z agawy
¼ szklanki oleju z pestek winogrona
3 szklanki marchewki startej
1szklanka rodzynek
1 szklanka orzechow wloskich

W duzej misce laczymy suche skladniki,
W osobnej misce laczymy mokre skladniki
Marchewke, rodzynki i orzechy laczymy, dodajemy do mokrych skladnikow

Mokre skladniki dodajemy do suchych, dokladnie mieszamy.

Ciasto wykladamy do blaszki do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w 170 stopniach.

Po ostudzeniu, mozna zrobic frosting najlepiej kokosowy
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Paula, świetny ten przepis
herz.gif

ta maczka to takie zmielone na pył migdały?
a ten frosting kokosowy to jak zrobić?
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Elana taki frosting robi :
1 szklanka mleka kokosowego
1 cup syropu z agawy
odrobina soli morskiej
5 lyzeczek maranty trzcinowej ( arrowroot)
1 lyzka wody
11/4 szklanki oleju kokosowego


W garnku podgrzewamy mleko kokosowe, agawe i sol-przez okolo 10 minut

W miseczce mieszamy wode i marante trzcinowa az uzyskamy cos na rodzaj pasty ktora nastepnie wlewamy do mleka.

Mieszamy zawartsoc a garnku tak aby sie nie porobily gluty ( mozna uzy zyrafy do tego celu). Garnek sciagamy z gazu, dodajemy stopinowo kokosowy oleji laczymy uzywajac recznego blendera ( zyrafa). Odstawiamy do ostygniecia przez 10 minut , a nastepnie wladamy garnek do lodowki lub zamrazarki i czekamy az nasz frosting bedzie w stalej formie. Po wyciagnieciu z lodowki jeszcze raz m ozna uzyc blendera zeby nasz frosting byl bardziej " puszysty"



Ja jednak poszlam na latwizne i postanowilam kupic serek cremowy z soi, zmieszac z maslem sojowym i stevia do smaku. Naspenie dodalam nieslodzonych wiorkow kokosowych i tez bylo dobrze
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: