Ryba w sosie cydrowym*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ryba w sosie cydrowym
Ryba_w_sosie_cydrowym.JPG
700 g filetów z białej ryby ( dorsz)
1 większą cebulę
1 liść laurowy
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
450 ml cydru (wina z jabłek)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 ml słodkiej śmietany
sól i pieprz

1.Do rondla wlać 300 ml cydru,dodać pokrojoną w półplasterki cebulę,pokrojoną w paski lub krążki marchew, liść laurowy i sok z cytryny, zagotować, soląc do smaku.
2.Dodać pokrojoną w duże kawałki, oprószoną pieprzem i solą rybę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
3.Wyciągnąć rybę. Pozostałą nam ilość cydru (150 ml) wymieszać z mąką kukurydzianą i wlać do wywaru w którym gotowała się ryba. Dodać śmietany ,posolić i popieprzyć do smaku i wszystko zagotować.
4.Wlać na talerz sos, na to kłaść kawałki ryby obłożone ugotowanymi jarzynami. Podawać z ziemniakami.
5.Przepis pochodzi z http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklo...ia-cork/1583740
 

Załączniki

  • Ryba_w_sosie_cydrowym.JPG
    Ryba_w_sosie_cydrowym.JPG
    278.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: