- Sty 7, 2011
- 23
- 0
- 0
SKŁADNIKI:
8 płatów śledziowych solonych
2 duże cebule
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu(można dać trochę mniej)
2 łyżki cukru
0,5 szklanki oleju
przyprawa do śledzi pikantna z Galeo
lub mieszanka : gorczyca, chili, papryka słodka, pieprz czarny, imbir, kminek, cynamon, zile angielskie, goździki drobno zmielone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Śledzie wymoczyć, cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Śledzie posypać przyprawą i pokroić na kawałki. Wodę, ocet, cukier koncentrat pomidorowy zagotować, dodać cebulę z olejem i wystudzić. Jeśli chcemy otrzymać mocno pikantne śledzie należy dodać do zalewy łyżkę przyprawy. Po wystudzeniu ułożone w naczyniu śledzie zalać gotową zalewą i odstawić na co najmniej dwa dni.
W smaku przypominają śledzie po kaszubsku.
8 płatów śledziowych solonych
2 duże cebule
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu(można dać trochę mniej)
2 łyżki cukru
0,5 szklanki oleju
przyprawa do śledzi pikantna z Galeo
lub mieszanka : gorczyca, chili, papryka słodka, pieprz czarny, imbir, kminek, cynamon, zile angielskie, goździki drobno zmielone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Śledzie wymoczyć, cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Śledzie posypać przyprawą i pokroić na kawałki. Wodę, ocet, cukier koncentrat pomidorowy zagotować, dodać cebulę z olejem i wystudzić. Jeśli chcemy otrzymać mocno pikantne śledzie należy dodać do zalewy łyżkę przyprawy. Po wystudzeniu ułożone w naczyniu śledzie zalać gotową zalewą i odstawić na co najmniej dwa dni.
W smaku przypominają śledzie po kaszubsku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: