Pikantne śledzie*

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
SKŁADNIKI:

8 płatów śledziowych solonych
2 duże cebule
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu(można dać trochę mniej)
2 łyżki cukru
0,5 szklanki oleju
przyprawa do śledzi pikantna z Galeo
lub mieszanka : gorczyca, chili, papryka słodka, pieprz czarny, imbir, kminek, cynamon, zile angielskie, goździki drobno zmielone
2 łyżki koncentratu pomidorowego


Śledzie wymoczyć, cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Śledzie posypać przyprawą i pokroić na kawałki. Wodę, ocet, cukier koncentrat pomidorowy zagotować, dodać cebulę z olejem i wystudzić. Jeśli chcemy otrzymać mocno pikantne śledzie należy dodać do zalewy łyżkę przyprawy. Po wystudzeniu ułożone w naczyniu śledzie zalać gotową zalewą i odstawić na co najmniej dwa dni.


W smaku przypominają śledzie po kaszubsku.
 

Załączniki

  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_021.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_021.jpg
    96.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: