Ryba z suszonymi śliwkami*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ryba z suszonymi śliwkami
Ryba_ze_sliwkami.JPG
500 g Filety ryby (dorsza)
2 łyżki miodu
1 cytryna
60 g suszonych śliwek
4 gałązki tymianku
Papier do pieczenia

1.Przygotuwujemy marynatę: do miodu kładziemy drobno posiekane suszone śliwki,dodajemy startą skórkę i sok z jednej cytryny, dopawiamy listkami świeżego tymianku i dokładnie mieszamy.
2.Filet ryby dzielimy na połowę. Na jedną połówkę kładziemy marynatę, przykrywamy ją drugą połową fileta,którego na górze smarujemy znowu marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy w papierze do pieczenia i układamy bez tłuszczu w rondlu z przykrywką. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ok 30 minut.
3.Po upieczeniu , na talerzu , rybę polewamy sosem powstałym na pergaminie.

Ps1. W moim wypadku użyłem pangi , a i tak wyszła świetnie.
Ps2. Sam mistrz robi to tak http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...-peczak/5668989
 

Załączniki

  • Ryba_ze_sliwkami.JPG
    Ryba_ze_sliwkami.JPG
    125.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Z nieba mi spadasz z tym przepisem
anbetung.gif
. Mam w zamrażalniku filety z dorsza, które mnie ciągle atakują. Zastąpię miód syropem z agawy i będzie danie zgodne z MM. Śliwki suszone, czy wędzone? Bo dla mnie jest różnica.
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Sliwki są suszone. (Staram się jak mogę, ale zawsze jakiś błąd mi się przytrafi)