- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Ryba z suszonymi śliwkami
500 g Filety ryby (dorsza)
2 łyżki miodu
1 cytryna
60 g suszonych śliwek
4 gałązki tymianku
Papier do pieczenia
1.Przygotuwujemy marynatę: do miodu kładziemy drobno posiekane suszone śliwki,dodajemy startą skórkę i sok z jednej cytryny, dopawiamy listkami świeżego tymianku i dokładnie mieszamy.
2.Filet ryby dzielimy na połowę. Na jedną połówkę kładziemy marynatę, przykrywamy ją drugą połową fileta,którego na górze smarujemy znowu marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy w papierze do pieczenia i układamy bez tłuszczu w rondlu z przykrywką. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ok 30 minut.
3.Po upieczeniu , na talerzu , rybę polewamy sosem powstałym na pergaminie.
Ps1. W moim wypadku użyłem pangi , a i tak wyszła świetnie.
Ps2. Sam mistrz robi to tak http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...-peczak/5668989
500 g Filety ryby (dorsza)
2 łyżki miodu
1 cytryna
60 g suszonych śliwek
4 gałązki tymianku
Papier do pieczenia
1.Przygotuwujemy marynatę: do miodu kładziemy drobno posiekane suszone śliwki,dodajemy startą skórkę i sok z jednej cytryny, dopawiamy listkami świeżego tymianku i dokładnie mieszamy.
2.Filet ryby dzielimy na połowę. Na jedną połówkę kładziemy marynatę, przykrywamy ją drugą połową fileta,którego na górze smarujemy znowu marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy w papierze do pieczenia i układamy bez tłuszczu w rondlu z przykrywką. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ok 30 minut.
3.Po upieczeniu , na talerzu , rybę polewamy sosem powstałym na pergaminie.
Ps1. W moim wypadku użyłem pangi , a i tak wyszła świetnie.
Ps2. Sam mistrz robi to tak http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...-peczak/5668989
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: