- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Placki z ziemniaków i kaszy gryczanej
wg Karola Okrasy
450g ziemniaków
100g suchej kaszy gryczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
płaska łyżeczka soli, pełna łyżecza zmielonego pieprzu.
masło sklarowane lub olej rzepakowy
1.Kaszę gryczaną gotujemy w 200 ml osolonej wody, 5 minut dłużej niz w przepisie (powinna być rozgotowana)
2.Ziemniaki obieramy, scieramy na drobnej tarce i mieszamy z ostudzoną kaszą, mąką, jajkiem i przyprawami oraz pietruszką.
3.Formujemy nieduże, okrągłe i dość grube placki; smażymy na złoty (brązowawy) kolor z obydwu stron.
wg Karola Okrasy

450g ziemniaków
100g suchej kaszy gryczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
płaska łyżeczka soli, pełna łyżecza zmielonego pieprzu.
masło sklarowane lub olej rzepakowy
1.Kaszę gryczaną gotujemy w 200 ml osolonej wody, 5 minut dłużej niz w przepisie (powinna być rozgotowana)
2.Ziemniaki obieramy, scieramy na drobnej tarce i mieszamy z ostudzoną kaszą, mąką, jajkiem i przyprawami oraz pietruszką.
3.Formujemy nieduże, okrągłe i dość grube placki; smażymy na złoty (brązowawy) kolor z obydwu stron.