Megaszybkie jajka na twardo z tuńczykiem*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Potrawa na sytuację:
- o rany, co na przystawkę, goście już za chwilę będą ( choć ja takich sytuacji w sumie unikam
zahnlos.gif
)
- o rany, co szybkiego na śniadanie/kolację
- o rany, jw., kiedy wszystkie sklepy są zamknięte
- o rany jw., a do tego żeby to rozsądnie kosztowało...

Jeśli jesteście w takiej sytuacji, polecam właśnie takie jajka - ogromnie proste w przygotowania, smaczne, ze składników, które przeważnie mamy w domu. W każdym razie - ja mam, bo zawsze mam pod ręką puszkę tuńczyka "na czarną godzinę" - bardzo się przydaje
icon_smile.gif
.


jajka3.jpg

8 jajek
1 puszka tuńczyka sałatkowego w oleju
majonez
ogórek lub papryka konserwowa do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo. (Jajka wkładam do zimnej wody i gotuję 6 minut od momentu zagotowania się. Następnie przelewam zimną wodą, co ułatwia obieranie)

Ugotowane jajka kroimy na pól i smarujemy każda połówkę majonezem.
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Na każdą polówkę jajka układamy po trochu tuńczyka, mniej więcej po łyżeczce.

Dekorujemy wg uznania, konserwowym ogórkiem, papryką, szczypiorkiem, pietruszką itd.
 

Załączniki

  • jajka3.jpg
    jajka3.jpg
    38 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: