Karp czosnkowy*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Wpisuję na przyszłość, bo będę robiła na pewno.
Karpia w tym roku przygotowałam tak jak wiele innych ryb, dzięki czemu uniknęliśmy nieśmiertelnego karpia smażonego w mące. No i ja odrobinę zjadłam...
Smaczny jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje również odgrzany na niewielkiej ilości masła na patelni.

Na 3-4 osoby
ok. 600-700g filetów ze skórą (2 średniej wielkości filety) lub 1 karp, którego należy wyfiletować
sól i świeżo mielony pieprz
olej
sok z cytryny
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 niewielkie cebule
masło

Filety dokładnie umyć, każdy pokroić na 3-4 części.
Oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem, sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem.
Ułożyć w naczyniu 2-3 warstwy przekładając talarkami cebuli. Przykryć i zostawić na noc w lodówce.
Przed pieczeniem filety ułożyć jedną warstwą na blasze do pieczenia (lub w naczyniu do zapiekania), ułożyć wiórki masła na wierzchu.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: