- Gru 21, 2011
- 54
- 0
- 0
Jednym słowem: pycha! Mój ukochany ryż
. W sklepach bliskowschodnich można kupić gotową mieszankę ziół i wtedy nie trzeba już nic szatkować
przyznaję, że czasami korzystam z tej formy.
Składniki:
2 szklanki ryżu basmati
4 szklanki wody
0.5 szklanki posiekanego szczypiorku
0.5 szklanki posiekanego kopru
szklanka posiekanej natki pietruszki
szklanka posiekanej kolendry
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
łyżka masła
2 łyżki śmietany lub jogurtu
szczypta cynamonu
odrobina szafranu (tyle co na czubek małej łyżeczki)
sól
1. Gotujemy ryż z solą i wodą.
2. Poszatkowane zioła i czosnek smażymy na maśle (na małym ogniu). Dodajemy cynamon.
3. Ugotowany ryż przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
4. Szafran rozcieramy z cukrem. Dodajemy do niego gorącą wodę. Mieszamy. Kiedy woda będzie pomarańczowa dodajemy ją do ryżu.
Na zdjęciu: sabzi polo z zapiekanym indykiem.


Składniki:
2 szklanki ryżu basmati
4 szklanki wody
0.5 szklanki posiekanego szczypiorku
0.5 szklanki posiekanego kopru
szklanka posiekanej natki pietruszki
szklanka posiekanej kolendry
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
łyżka masła
2 łyżki śmietany lub jogurtu
szczypta cynamonu
odrobina szafranu (tyle co na czubek małej łyżeczki)
sól
1. Gotujemy ryż z solą i wodą.
2. Poszatkowane zioła i czosnek smażymy na maśle (na małym ogniu). Dodajemy cynamon.
3. Ugotowany ryż przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
4. Szafran rozcieramy z cukrem. Dodajemy do niego gorącą wodę. Mieszamy. Kiedy woda będzie pomarańczowa dodajemy ją do ryżu.
Na zdjęciu: sabzi polo z zapiekanym indykiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: