Ryż z suszonym berberysem*

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Pyszny dodatek do grillowanego mięsa. Suszony berberys może być trudno dostępny w Polsce. Szczerze mówiąc nie wiem. Ja kupuję w sklepie z produktami z Bliskiego Wschodu. Suszony można zastąpić świeżym.
Dzięki berberysowi ryż ma słodkawo-kwaśny smak. Pyszny!

Składniki


3 kubki dobrego ryżu (najlepiej basmati)
Szczypta szafranu i cukru
Sól
Olej
Pół szklanki suszonego berberysu

Wykonanie

Płuczemy berberys pod bieżącą wodą (trzeba go wypłukać z piasku). Szafran rozcieramy z cukrem. Następnie zalewamy go połową szklanki wrzącej wodą i mieszamy, aby woda uzyskała pomarańczowy kolor. Gotujemy ryż z olejem i solą. Kiedy jest gotowy zalewamy wodą szafranową. Mieszamy, aby cały ryż miał złoty kolor. Dodajemy berberys i mieszamy. Podajemy ciepły.

Desktop4.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: