Murzynek

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Przeglądnęłam Wasze przepisy i nigdzie nie znalazłam przepisu na murzynek, który jest w mojej rodzinie od lat.
Ten przepis również zamieściłam kilka lat temu na forum gazety wyborczej.
To ciasto naprawdę zawsze się udaje i przecudnie wyrasta. To pierwsze ciasto, jakie nauczyłam się piec.

Przepis na dużą tortownicę

Składniki

3 jaja
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżki kakao (chodzi o prawdziwe - gorzkie kakao)
pół słoika dżemu (ja daje truskawkowy nisko-słodzony)
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sody


Wykonanie

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, tak aby nie było grudek.
4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
5. Można do ciasta dodać pokrojone orzechy włoskie, bakalie (jeśli będziesz to robić, to pamiętaj, żeby obtoczyć bakalie w mące. Nie opadną wtedy na dno ciasta, tylko będą równomiernie rozłożone. ).
6. Ciasto piecze się bardzo szybko. Około 40 minut. Gotowe będzie odstawać od brzegów formy. Można też sprawdzić patyczkiem czy upieczone jest w środku.
7. Przestudzone ciasto przekrój na pół.
8. Przełóż dowolną masą czekoladową.

5Pl8Qu5fd8Rq7FwT0X.jpg