Ciasto pomarańczowe, wilgotne

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Ciasto pomaranczowe
na podstawie przepisu podlinowanego przez Joannę http://przepisnazycie.tvn.pl/kulinarny-blo...nczowe,406.html

Moje zdjęcie jest złej jakości ale może kogoś zachęci oryginał.


Uploaded with ImageShack.us

Składniki:
2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny (gotowałam w szybkowarze 1 godz. To zbyt długo bo rozgotowały się)
6 jajek
250 g cukru pudru
1 łyżeczkę olejku pomarańczowego
300 g zmielonych migdałów
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować ulubiony krem.

Ciasto zrobiłam w zastępstwie torcika urodzinowego. Z braku czasu nie robilam masy a polałam zrobioną wcześniej do piernika polewą.
Zrobiłam w 28 cm torownicy ale 24 byłaby idealna. Moje ciasto nie wyszło wysokie ale w smaku bardzo dobre, aromatyczne, wilgotne ale nie gliniaste i nie za słodkie.

Zdecydowanie do powtórki.
Moja uwaga: następnym razem polać czekoladą (tutaj polewa) ozdobiona tartą czekoladą.