Rolada Earl-Grey

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
DSC02694-1.JPG


Składniki na biszkopt:

10 gramów zmielonej herbaty Earl-Grey (nie miałam liściastej, więc użyłam herbaty z woreczków)
65 gramów drobno-mielonego cukru
45 gramów mąki
3 żółtka
3 białka
pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie dawałam, ale osoby, które nie mają wprawy w pieczeniu biszkoptów mogą sobie nim pomóc)

Wykonanie:

1. Ubij białka ze stopniowo dodawanym cukrem. Piana ma być bardzo sztywna.
2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Miksuj dość długo, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta.
3. Na sitko dodaj mąkę i herbatę. Stopniowo przesiewaj je do ciasta - mieszaj delikatnie ciasto łyżką.
4. Natłuść i posyp bułką tartą lub kaszą manną prostokątną blachę do pieczenia.
5. Przelej ciasto na blachę.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12 - 15 minut.
7. Upieczone ciasto zostaw 10 minut w piekarniku - drzwiczki piekarnika powinny być otwarte.
8. Ciepłe ciasto zwiń za pomocą czystej ściereczki.
9. Odstaw do ostygnięcia.

Składniki na masę:

120 ml kremówki
50 ml skondensowanego mleka słodzonego (dałam z puszki)
1 łyżeczka esencji waniliowej


Wykonanie:

1. Ubij bitą śmietanę ze wszystkich składników.
2. Rozwiń roladę i wyłóż na nią krem.
3. Zwiń ponownie ciasto.
4. Wstaw na parę godzin do lodówki.

DSC02685-1.JPG