Kaczka tajsko-chinska*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
kaczka.jpg

800g miesa z kaczej piersi, pokrojonego w cienkie paski
2 lyzki oleju sezamowego
drobno starta skorka z 1 pomaranczy
sok z 1 pomaranczy
ok 3 lyzki przyprawy chinskiej 5 przypraw

400g dyni pokrojonej w male kostki

2 zabki czosnku przecisniete przez praske
kawalek startego imbiru
2-3 lyzki czerwonej pasty curry (uwaga na ostrosc, najlepiej zaczac od 1-2 lyzek a pozniej najwyzej dodac wiecej, ja lubie jak jest ostre, ale osoby o delikatnych podniebieniach powinny uwazac)
2 lyzki sosu rybnego
1 lyzka startego cukru palmowego (jaggery) lub ciemnego cukru trzcinowego
6-7 listkow kaffir, podartych na spore kawalki
400ml mleczka kokosowego
sok z limonki do smaku (dalam caly z 1 limonki)

olej do smazenia
kluski typu udon czy tez podobne do podania

1. Mieso zamarynowac razem z olejem sezamowym, skorka i sokiem z pomaranczy i przyprawa chinska 5 przypraw.
2. Ugotowac lub upiec dynie, zalac zimna woda i odstawic.
3. Na duzej patelni rozgrzac olej, podsmazyc czosnek i imbir. Dodac paste curry, listki kaffir i marynate z kaczki, podsmazyc.
4. Partiami podsmazac kawalki kaczki i odkladac na bok.
5. Wrzucic cale mieso na patelnie, dodac sos rybny, cukier i podmazac 1min
6. Zalac wszystko mleczkiem kokosowym, dodac sok z limonki do smaku

SMACZNEGO!
 

Załączniki

  • kaczka.jpg
    kaczka.jpg
    273.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: