IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Łobiani-gruzińskie chaczapuri z fasolą*
Janka
post 6 Jan 2012, 16:36
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.090
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Łobiani-gruzińskie chaczapuri z fasolą

http://www.koolinar.ru/recipe/view/38950

Załączony plik  _obiani1.jpg ( 32.41K ) Suma pobrań: 0


Ciasto:

1. Maconi (kefir) - 0,5 l

2. Śmietana- 1 st. łyżka

3. Мąkа~ 500 g

4. Jajko - 1 szt.

5. Drożdże - 1 łyżeczka (dałam 2 łyżeczki świeżych)

6. Sól

Farsz:


1. fasola-bób (ciemny gatunek) suchy- 0,5 kg

2. por - biała część- 1 pęd (dodatkowo dałam 1 cebulę)

3. Oregano, bazylia (suche) - po szczypcie

4. orzechy włoskie, zmielone- 1 st. łyżka(niekoniecznie)

5. Olej do podduszenia cebuli

6. Czerwona papryka(zmielona),

czosnek,sól
=============================================================================

# Mąkę zmieszać z solą i drożdżami + kefir (ciepły) +śmietana+jajko=zagnieść miękkie ciasto.

# nalać do ręki odrobinę słonecznikowego oleju i \"obmyć\" nim ciasto. Jeszcze raz wyrobić,dać odpocząć , posmarować je olejem, żeby nie podeschło.

# Fasolę przebrać, przemyć, zalać zimną wodą (4 - 5 cm nad fasolą) i gotować.

# w miarę odparowywania, dolewać chłodną (!) wodę .

# gotować ~ 90 min (zależy od gatunku fasoli).

# Cebulę-por pokroić półpierścieniami ,lekko obsmażyć na oleju, zdjąć z ognia i dodać suszone przyprawy, czosnek, żeby przesiąkły olejem i oddały swój aromat.

# kiedy fasola stanie się bardzo miękka, zdjąć z ognia. Jeżeli został płyn-zlać. Doprawić, dodać sól i pieprz.

# Wziąć łyżkę stołową ,pochylić naczynie i rozgniatać fasolę o ścianę garnka. Ostudzić .

# kiedy ciasto "dojdzie”, podzielić na 6 - 7 części (zależnie od rozmiaru patelni).

# każdą rozwałkować, położyć nadzienie, zebrać ciasto. Jeszcze raz rozwałkować, lepiej ręką, żeby nie porwać ciasta.

#Suchą patelnię nagrzać (żeby kropelki wody odskakiwały), ogień lekko zmniejszyć, położyć placek i upiec z dwóch stron.

# położyć na posmarowany masłem talerz. Z wierzchu także obficie posmarować masłem .

Załączony plik  _obiani_3.jpg ( 32.3K ) Suma pobrań: 0


P.S. nie moczę fasoli – ona na tym traci ,na smaku i kolorze.

Można upiec i w piekarniku, wtedy trzeba posmarować powierzchnię jajkiem.

Kiedy będziecie zbierać ciasto, starajcie się aby nie utworzyła się u góry \"szyszka\" - będzie grube po upieczeniu
================================================================================
==
Chciałam szybko zrobić i zamiast gotować fasolę ,wzięłam pół dużej (1 kg)puszki.
Podałam do tego sos czosnkowy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 6 Jan 2012, 17:20
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.169
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Łąsnie chciałam zapytać, czy można z fasolą z puszki (leniwa jestem icon_redface.gif ), ale widać można. Musze się nastroić psychicznie i wtedy spróbować icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 6 Jan 2012, 19:03
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.090
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Moniak,ja pracowitością ostatnio też nie grzeszę i dlatego ułatwiam sobie jak mogę.
Trochę były twarde,ale rozgniotłam,doprawiłam i było dobre.Zaletą jest to,że i ciasto i samo już smażenie idzie dosyć szybko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 6 Jan 2012, 19:18
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.702
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Ale apetyczne. Reminiscencje po lekturze? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 6 Jan 2012, 20:00
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.090
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Nie,już wcześniej miałam przetłumaczone i miałam wpisać przepis,ale czekałam na zdjęcia,bo poprzednie szybko zjedli i nawet nie zdążyłam pójść po aparat.
Dzisiaj zrobiłam z całej porcji i chyba się pozapychali icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 7 Jan 2012, 09:03
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.448
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Janka,ale mnei to kusi icon_mrgreen.gif zawsze wyszukasz jakeiś perły herz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 7 Jan 2012, 13:18
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.090
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Rób Margot,rób bussi.gif zachęcam do spróbowania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th November 2019 - 06:53