Biała kiełbasa z fasolą*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
gulasz_z_kie_bas_.JPG

4 kawałki białej kiełbasy, ok 400 g

1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

ew.1 łyżeczka mąki pszennej

olej

Kiełbasę pokroić w plastry i zrumienić na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną i pokrojoną w półplasterki cebulą.

Dodać zioła prowansalskie i paprykę, po czym od razu dodać odsączoną z zalewy fasolę i wymieszać. Dodać pomidory wraz z zalewą.

Zagotować. Jeśli sosu jest dużo, można zagęścić go łyżeczką mąki pszennej, rozmieszaną w kilku łyżkach wody.

Chwilę gotować razem, by smaki się połączyły, po czym doprawić solą i pieprzem. Aby smak było ostrzejszy, dodać szczyptę pieprzu cayenne.

Można udekorować kleksem śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.

Na podstawie Bistro 4/2011
 

Załączniki

  • gulasz_z_kie_bas_.JPG
    gulasz_z_kie_bas_.JPG
    111.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Wyciągnę sobie, bo dzisiaj robię, muszę spożytkować papryczki chili do czegoś
mniam.gif
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Świetne danie, tak jak lubię - pożywne, smaczne i szybkie do przyrządzenia, bardzo nam smakowało. Dodałam papryczki chili i majeranek. Wchodzi na stałe, ale następnym razem dam chyba 2 puszki fasoli - lubimy fasolę
lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ogromnie się cieszę,że Wam smakowało
icon_biggrin.gif

Dzięki temu,że wyciągnęłaś przepis, i u nas wczoraj była
icon_smile.gif
icon_smile.gif