Czekoladowy przekładaniec z daktylami

Paź 16, 2011
3
0
0
To ja się przywitam na forum opracowanym przeze mnie przepisem na ciasto
icon_smile.gif

Na ciasto:
4 jajka z chowu wolnowybiegowego
100 g gorzkiej czekolady
100 g brązowego cukru
Na nadzienie:
150 g drylowanych, suszonych daktyli
dwie spore garście orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
1 pomarańcza
kilka łyżek wody
2 duże łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy
Aby przygotować ciasto, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę z rantem o rozmiarach ok. 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Forma musi być z brzegiem, bo ciasto jest płynne.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
Rozdzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na dość sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę, ubijamy aż do połączenia składników.
Ostrożnie dodajemy pianę z białek, najlepiej mieszając trzepaczką balonową - mieszamy w jedną stronę, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto wlewamy do formy, pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia, może być na całą noc - wtedy przykrywamy je lekko zwilżoną ściereczką żeby zbytnio nie wyschło.
 

Załączniki

  • przek_adaniec4ws2.jpg
    przek_adaniec4ws2.jpg
    112.3 KB · Wyświetleń: 0