Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Czy ktoś modyfikował- i jak, ten przepis. Ile ciastek wychodzi z tej porcji (zamierzam piec z połowy)?
Da się tylko na proszku (imho, mniej "czuć" niż sodę)?
 

Ludowa

Member
Sie 5, 2007
57
0
0
Sinistra @ 9 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=559657Czy ktoś modyfikował- i jak, ten przepis. Ile ciastek wychodzi z tej porcji (zamierzam piec z połowy)?
:

ganga @ 23 Feb 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=82105troche za slodkie, nastepnym razem dodam o 1/3 mniej cukru wyszlo mi 50 sztuk ciasteczek o srednicy ok 6 cm (przed pieczeniem placuszki mialy srednice ok 3 cm, czyli konieczne sa duze odstepy na blaszce)
icon_wink.gif
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Sini , ja piekę na proszku do pieczenia i wychodzą bez problemu. Zazwyczaj robie z połowy porcji i wychodzi mi 1 blacha , dokładnie ile nie wiem , nie liczyłam. Moje ciach zawsze sie rozlewaja podczas pieczenia, ale mi to nie przeszkadza , wolę płaskie ciastka , wydaje mi sie , ze są wtedy bardziej chrupiące.
Dla mnie te ciastka nie sa za słodkie , no ale ja lubie arabskie słodycze
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dzięki. A wydawało mi się, że przeczytałam wątek dość dokładnie
ugly_08.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Rodzice zjedli z zachwytem. Będą powtórki
anbetung.gif


Zrobiłam z połowy składników. Wyprowadziłam sporo modyfikacji:
- płatki pół na pół z muesli
- 1/4 szkl rodzynek i 1/4 szkl suszonych, posiekanych moreli
- doprawiłam tylko imbirem (bo moja Mama uwielbia)
- dałam 1/2 szkl cukru
- użyłam tylko proszku- 1 tsp, a mąkę dodawałam "na oko"
- piekłam w 180*, ale ok 35 minut (dopiero wtedy były upieczone)
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Upiekłam rodzicom w podróż nad morze i połowę zjadłam na ciepło.
Rano utraciły chrupkość, ale nadal są pyszne.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Od jutra
icon_mrgreen.gif
Ale jutro mam urodziny koleżanki.
Za 2 godziny przyjeżdzają teściowie, zeby zabrać się z moimi rodzicami na wakacje
pinggrins.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Moi domownicy oszaleli na ich punkcie.
Robiłam z połowy porcji i wszystko zmieściło się na jednej blasze. Teraz chę zrobić z całej i mam pytanie- czy ciasto, które będzie czekać na swoją kolej, jeśli będzie na proszku, bardzo straci na jakości?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Są przepyszne
mniam.gif
Smakują jak flapjackes, które uwielbiam
icon_smile.gif

Dziękuję za przepis Bajaderko
cvety.gif


owsiane1.JPG

owsiane2.JPG
 

Załączniki

  • owsiane1.JPG
    owsiane1.JPG
    80 KB · Wyświetleń: 2
  • owsiane2.JPG
    owsiane2.JPG
    109.3 KB · Wyświetleń: 2

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
jo_anna @ 12 May 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=123541Bajaderko, mimo że jesteś daleko, Twoje natchnienie i do mnie dotarło
icon_smile.gif

Piekłam ciacha wczoraj do północy i miałam z tego powodu wiele radości, i nawet nie wiedziałam, że tak czas szybko pędzi
icon_smile.gif

Pierwsza blacha ciasteczek nieco się rozpłynęła (ale to już moja wina, bo zamiast brązowego cukru dodałam miód), przy kolejnej blasze było perfekcyjnie, dodałam więcej płatków i wszystkie ciastka stały karnie w rządku (i z kopczyków zamieniły się w elegancko okrągłe)
Do kolejnej porcji dodałam pokruszone orzechy, do nastęnej kawałki czekolady, a do ostatniej garść płatków kukurydzianych. REWALACJA!
Dziś rano dzieciaki wyjęły ze śniadaniówek swoje batoniki i karegorycznie rządały wymiany na ciastka
icon_smile.gif

i wcale im się nie dziwię
icon_smile.gif
jo anno wspaniały pomysł zastapić brazowy cukier , miadem uważam że jest zdrowszy i smaczniejszy dla mojej pociechy która ma 3.5 roczku . napisz ile mam dodać miodu
icon_mrgreen.gif
 

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
Bardzom wdzięczna za ten przepis
icon_smile.gif
Upiekłam te ciasteczka do szkoły dla córki na Dzień Szkocki i były to najsmaczniejsze ciasteczka owsiane ze wszystkich przyniesionych. Nawet okruszki nie zostały
icon_smile.gif
Rewelacja.
 

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Upiekłam dziś wieczorem na jutro...
chyba rano będę musiała piec jeszcze raz
icon_smile.gif


Są przepyszne!!!

Świetne (w konsystencji) ciasto mi wyszło, nie rozlały się przy pieczeniu i ładnie urosły a w ogóle nie czuć w nich sody.

Bajaderko, jak zawsze dla Ciebie
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Zrobilam dzisiaj te ciacha, ale zamiast rodzynek dalam pokrojona czekolade i orzechy. Pyszne, bardzo aromatyczne, cynamonowe. Mniam
lecker.gif
 

melisa82

Member
Lut 23, 2008
281
0
0
Upiekłam te ciacha na osłodę tej okropnej pogody. Pyszne, aromatyczne. Po prostu idealne ciasteczka owsiane.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
ciasteczka są bardzo smaczne, świetne połączenie żurawin i białej czekolady. Jednakże są troszkę dla mnie - za słodkie, (mimo ograniczenia cukru do 1/4 szkl.) następnym razem nie dodam cukru białego.
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Bajaderko!
anbetung.gif


Są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Następnym razem dodam więcej słonych orzeszków ziemnych.

P1010686.JPG
 

Załączniki

  • P1010686.JPG
    P1010686.JPG
    176.6 KB · Wyświetleń: 2