IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Krajanka a'la Białe Michałki
Dagulec
post 20 Jan 2012, 23:55
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 8-April 10
Użytkownik nr: 21.261



Postanowiłam umieścić tu przepis, który mam na swoim blogu, bo inspiracją do jego stworzenia było właśnie to forum i przepis Eklerka na trufelki http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1061367

Mam nadzieję, że ciasto Wam się spodoba, smak nadzienia dosyć mocno zmodyfikowałam. Moim zdaniem jest lepszy niż ten z cukierków, bo jest więcej orzechów, prawdziwe masło zamiast tłuszczy cukierniczych, biała czekoladę zamiast białej polewy, a wreszcie nie dodawałam pokruszonych herbatników, wychodząc z założenia, że to raczej wypełniacz i utwardzacz całej masy, a nie dodatek smakowy. Dla tych zaś, którzy lubią smak herbatnikowy dodałam kruchy spód. Pełni on też oczywiście rolę stabilizatora dla nadzienia.

Zrobiłam dwie wersje, jedną z białym spodem, drugą z ciemnym. Ta z białym spodem bardziej przypomina Michałki, ale ja chyba wolę tę z ciemnym, bo nieco przełamuje smak.
Krajanka jest nieco mniej słodka niż cukierki, no ale cukierki, jak każdy wyrób tego rodzaju, zawierają po prostu morze cukru.

Załączony plik  ok_b.michalki1_m.jpg ( 171.53K ) Suma pobrań: 30


Składniki ciasta:

10 dag masła
15 dag mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki dobrego ciemnego kakao (jeśli wolicie spód jasny omińcie ten punkt)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Składniki masy:


100g białej czekolady
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach!)
1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
1/2 szklanki grubo zmielonych orzechów jak wyżej
1 łyżka ekstraktu waniliowego (jeśli chcecie użyć cukru dodajcie niezależnie łyżkę wódki lub innego mocnego alkoholu)

Polewa:


100g białej czekolady

Mąkę przesiewamy z pudrem, wanilią i kakao (o ile go użyjemy), a następnie siekamy ze schłodzonym masłem jak najdrobniej. Dodajemy żółtka i zagniatamy zwarte ciasto. Wykładamy nim dno blaszki pozostawiając rant o wysokości około 1 cm i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie tego czasu ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut. Ma być całkowicie upieczone.

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Zwykłe mleko podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy masa jest ciepła, ale nie gorąca dosypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt (lub alkohol) i wszystkie orzechy. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, lepka. Jeśli okaże się, że jest zbyt rzadka, albo zbyt gęsta możemy dodać do niej nieco mleka w płynie lub mleka w proszku, zależnie od konsystencji. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. Czekoladę przeznaczoną na polewę rozpuszczamy na parze i jeszcze ciepłą rozprowadzamy po cieście. Odstawiamy całość w chłodne miejsce.
Kroimy jak całkowicie stężeje, zwykle ma to miejsce po 2-3 godzinach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 21 Jan 2012, 07:08
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.134
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



...o matko! boski ma wygląd, że o smaku nawet nie chcę myśleć.... lecker.gif

a jaki rozmiar blaszki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dagulec
post 21 Jan 2012, 11:48
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 8-April 10
Użytkownik nr: 21.261



CYTAT(jean @ 21 Jan 2012, 07:08 ) *
a jaki rozmiar blaszki?


tortownica około 22 cm lub blaszka kwadratowa, ja robiłam w kwadratowej, łatwiej kroić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 21 Jan 2012, 13:04
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Nie widziałam tego przepisu juz nie wspomnę o zdjęciu!
Jak tak można! Po oczach!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iluana
post 21 Jan 2012, 20:20
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.507
Dołączył: 15-August 09
Użytkownik nr: 17.117



Nie obraź się , ale chyba Cię zabiję za ten przepis

Kocham , ubóstwiam , szaleje obłędnie za białymi michałkami , ALE nie wolno mi teraz jeść słodyczy cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
granola
post 22 Jan 2012, 11:21
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 304
Dołączył: 12-November 07
Skąd: gorzow wlkp.
Użytkownik nr: 6.231



boskie lecker.gif a ja tez musz uwazac na slodycze ostatnio , niedobra jestes cluebat.gif icon_mrgreen.gif ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poserbaby
post 22 Jan 2012, 11:29
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.435
Dołączył: 21-October 11
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 34.982



A ja, jak już wspomniałam w innym wątku, pozwoliłam sobie zmodyfikować dla uzyskania michałka classic icon_mrgreen.gif Wszystkim bardzo smakowało, dziękuję za przepis icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 22 Jan 2012, 11:32
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Poserbaby, wpisz proszę swoje modyfikacje i zdjęcie wstaw fiesgrins.gif
Zrobię tę krajankę na pewno tylko muszę dorwać mleko w proszku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 22 Jan 2012, 11:47
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.327
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(dziunia @ 22 Jan 2012, 13:32 ) *
Poserbaby, wpisz proszę swoje modyfikacje i zdjęcie wstaw fiesgrins.gif
Zrobię tę krajankę na pewno tylko muszę dorwać mleko w proszku.

tak tak bo się zagubi ta wersja ciemna
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poserbaby
post 22 Jan 2012, 11:48
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.435
Dołączył: 21-October 11
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 34.982



Krajanka Michałkowa Classic



Jak w przepisie powyżej, z następującymi modyfikacjami:

1. Zamiast białej czekolady użyłam deserowej
2. Spód zrobiłam z ciasteczek czekoladowych (dobrze sprawdzają się ciasteczka Solidarność, bo sa mało słodkie. Użyłam ok 150 g) zmieszanych z ok 50 g stopionego masła
2. Do masy dodałam kilka łyżek gorzkiego kakao
3. Pominęłam wanilię, natomiast dodałam odrobinę rumu (dałabym likieru, ale nie miałam)
4. Użyłam trzech rodzajów orzechów: ziemnych na siekankę oraz mielonych drobno migdałów i o. laskowych (ziemnych jak w przepisie, a mielonych ok 100 g)
5. Użyłam mleka granulowanego, bo tylko takie miałam i sprawdziło się dobrze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 22 Jan 2012, 11:49
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.327
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



banana.gif banana.gif dziękuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poserbaby
post 22 Jan 2012, 11:51
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.435
Dołączył: 21-October 11
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 34.982



Ależ proszę najuprzejmiej icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 22 Jan 2012, 11:56
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Dzięki fiesgrins.gif
Kusi mnie, żeby zrobić wersję piętrową biało-czarną fiesgrins.gif Ale może to dwa grzyby w barszcz gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dagulec
post 22 Jan 2012, 11:56
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 8-April 10
Użytkownik nr: 21.261



Muszę wypróbować wersję kakaową, pewnie też będzie pyszna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dagulec
post 22 Jan 2012, 11:58
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 8-April 10
Użytkownik nr: 21.261



CYTAT(dziunia @ 22 Jan 2012, 11:56 ) *
Dzięki fiesgrins.gif
Kusi mnie, żeby zrobić wersję piętrową biało-czarną fiesgrins.gif Ale może to dwa grzyby w barszcz gruebel_2.gif


też mi to przyszło do głowy icon_wink.gif
Robi się przecież torty z dwiema masami na bazie czekolady czy orzechów, więc to też powinno wyjść. Trzeba tylko recepturę dopracować, żeby się obydwie warstwy ładnie dogadały smakowo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poserbaby
post 22 Jan 2012, 12:01
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.435
Dołączył: 21-October 11
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 34.982



Dziunia, bardzo rozpustnie icon_mrgreen.gif

Poprawiłam proporcje, bo się zakręciłam. Ja robiłam z podwójnej porcji na dużą blachę i część podzieliłam, a części nie icon_rolleyes.gif Teraz już powinno byc dobrze icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vana
post 22 Jan 2012, 13:44
Post #17


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.394
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 12.152



cieszę się, że zapoczątkowałam michałkowe szaleństwo. fiesgrins.gif
za wpisanie przepisu na forum autorce serdecznie dziękuję!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dagulec
post 23 Jan 2012, 11:29
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 8-April 10
Użytkownik nr: 21.261



CYTAT(vana @ 22 Jan 2012, 13:44 ) *
cieszę się, że zapoczątkowałam michałkowe szaleństwo. fiesgrins.gif
za wpisanie przepisu na forum autorce serdecznie dziękuję!


ja też się cieszę i nie ma za co. I tak myślałam, żeby wpisać ten przepis icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imp_act
post 27 Jan 2012, 21:52
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.009
Dołączył: 11-May 07
Skąd: SZCZECIN
Użytkownik nr: 4.008



ło matko lecker.gif
jak ja nie lubię białych michałków, jak bardzo ich nie lubię, nie lubię ich i już... i tej wersji będę się trzymać cheers.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ryjek
post 31 Jan 2012, 21:46
Post #20





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 44
Dołączył: 26-December 10
Użytkownik nr: 24.965



dagulec na jakiej blaszce robilas ta krajanke? Ja dzisiaj zrobilam na tortownicy 24x24 i ciasta jest ok, alemasy i polewy zbyt malo jak dla mnie. Napewno nie wyszla mi taka wysoka jak u Ciebie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 15th February 2019 - 20:31