Pudding paryski sp.Lionela Poilane'a

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
300 g czerstwego bialego chleba
50 g bialych rodzynek
50 gram ciemnych rodzynek
3 jajka
350 g konfitury truskawkowej
Szczypta cynamonu
50 g cukru
30 g tartej bulki
1/2 litra mleka
100 g masla
szczypta soli

Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie przez pol godziny.
Czerstwy chleb pozbawic skory, miazsz pokroic i zmiksowac.
Piekarnik nagrzac co 200°C
W garnuszek wlac mleko, 80 g masla i cukier, podgrzac, ale nie zagotowywac!
Kiedy mleko jest gorace, wlac je na chleb mieszajac drewniana lyzka. Pozniej po kole dodawac szczypte soli, jajka, konfiture, cynamon i odsaczone rodzynki.
Forme wysmarowac maslem, wysypac bulka tarta. Wlac pudding, piec przez godzine w 200°C