1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
5 plastrów ananasa z puszki
100 ml zalewy z ananasów
sól, pieprz
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżki sosu sojowego
czubata łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka suszonego estragonu
Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na gorącym oleju. Zmniejszyć gaz i dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Zeszklić. Podlać zalewą z ananasów i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 - 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Dodać pokrojonego w niewielkie kawałki ananasa, sos sojowy, sól, pieprz i pieprz cayenne.
Dusić jeszcze ok. 5 - 10 minut.
Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody i kurkumą. Wlać do mięsa i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać estragon. Wymieszać.
Podawać np. z ryżem.
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
5 plastrów ananasa z puszki
100 ml zalewy z ananasów
sól, pieprz
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżki sosu sojowego
czubata łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka suszonego estragonu
Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na gorącym oleju. Zmniejszyć gaz i dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Zeszklić. Podlać zalewą z ananasów i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 - 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Dodać pokrojonego w niewielkie kawałki ananasa, sos sojowy, sól, pieprz i pieprz cayenne.
Dusić jeszcze ok. 5 - 10 minut.
Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody i kurkumą. Wlać do mięsa i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać estragon. Wymieszać.
Podawać np. z ryżem.