Gulasz z kurczaka z bananami.

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
dwie łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
pieprz cayenne

1 cebula
szklanka bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
czubata łyżeczka mąki
sól, cukier, pieprz cayenne
2 małe, niezbyt dojrzałe banany

Kurczaka pokroić w kostkę.
Składniki marynaty połączyć i polać mięso, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Cebulę pokroic w kostkę, zeszklić.
Mięso zrumienic na oleju, dodać cebulę i zalać szklanką bulionu wymieszanego z koncentratem pomidorowym. Dusić około 15 minut, doprawić cukrem, solą i dużą ilością pieprzu cayenne.
Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do sosu i gotować aż zgęstnieje.
Banany pokroić w plasterki, dodać do mięsa i dusic najwyżej przez 2-3 minuty, żeby banany się nie rozwaliły.
Podawać z ryżem.
Sos powinien być naprawdę pikantny, ponieważ w przeciwym razie potrawa może być zbyt mdła.