Ciasto marchewkowe

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Ciasto marchewkowe - pyszne, cudownie wilgotne i pachnące korzennymi przyprawami. Ja często piekę 2 keksówki na raz (z podwójnej porcji).
Przepis pochodzi z The Fannie Farmer Cookbook.
Polecam!

IMGP9145n.jpg

Składniki:
2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
2 łyżki soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki goździków startych w moździerzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
½ łyżeczki startego ziela angielskiego
¾ szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka rodzynek
1 szklanka grubo pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:
- Startą marchewkę wymieszac z sokiem z cytryny.
- W innej misce polaczyc make, cukier,proszek, sodę, sól i przyprawy, wymieszać.
- Dodac olej, następnie miksować, aż składniki się polacza, dodawać po jednym jajku ciagle ubijając.
- Dodać orzechy, rodzynki i marchewkę wymieszaną z sokiem z cytryny, miksować az wszystko dobrze sie połączy.
- Masą wlać do wyłożonej papierem dużej keksówki.
- Piec ok 40 min. w 180 stopniach - sprawdzać patyczkiem (ja piekłam ogrzewanie góra-dół + termoobieg).


IMGP9148.JPG
 

Załączniki

  • IMGP9148.JPG
    IMGP9148.JPG
    255.3 KB · Wyświetleń: 4
  • IMGP9145n.jpg
    IMGP9145n.jpg
    234.7 KB · Wyświetleń: 4