Mięso w stylu kaukaskim*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Składniki
4-5 kotletów schabowych bez kości lub ładne kawałki łopatki lub od szynki w formie kotleta
(albo podobna ilość kotletów z indyka , lub wołowiny)
2 łyżki chmeli – suneli ( aromatyczna, lecz nie ostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji. W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: bazylia ,berberys, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran. W skład wersji uproszczonej wchodzą tylko: bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran)
sól
4 łyżeczki adżiki abchazkiej ( albo 4 rozdrobnione ząbki czosnku, 4 łyżeczki siekanych drobno orzechów włoskich, 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki)
4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron lub arachidowego lub z orzechów włoskich.
1 szklanka białego wytrawnego wina + 1 szklanka wody
2 łyżki suszonych moreli (pokrojonych w paseczki)
1 cebula średniej wielkości

Wykonanie

Mięso wyporcjować, natrzeć chmeli- suneli i odłożyć na 24 h do lodówki.
Następnego dnia w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć mięso, wyjąć je na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zezłocić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podlać wodą, zagotować, dodać adżikę, rozprowadzić, posolić calość, dodać morele , włożyć mięso i zalać winem i wodą. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas wyjąć mięso i część moreli na talerz, resztę zmiksować żyrafą by zagęścić sos. Włożyć mięso wraz z pozostałymi morelami z powrotem do garnka, ewentualnie dosolić.
Podawać z ryżem lub pszennym pieczywem.
Uwaga: nie dodaje sie pomidorów w żadnej postaci!

wieprrzowina_w_stylu_kaukaskim_cc.jpg

Przepis autorski qd
 

Załączniki

  • wieprrzowina_w_stylu_kaukaskim_cc.jpg
    wieprrzowina_w_stylu_kaukaskim_cc.jpg
    40.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: