- Sie 24, 2007
- 237
- 0
- 0
Przygotowania w ramach czekoladowego weekendu Bei. Smaczna, prosta, można zrobić różne opcje w zależności od tego jaką czekoladę dodamy.
W oryginale 100 g czekolady mleczej, 100 g czekolady deserowej, u mnie 100g mlecznej, 70 g deserowej i ok 30 g białej. Dodatkowo się rozpędziłam i dałam szklankę (250 ml) zamiast 200 ml kremówki.
przepis z bbc good food
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Pokruszyć ciastka. Stopić masło z miodem. Dodać do ciastek. Następnie jeśli potrzeba dodać kilka łyżek gorącej wody, żeby powstała gęsta masa. Keksówkę o wymiarach ok. 12x36 lub tortownicę o średnicy 23-25cm wyłożyć papierem. Włożyć na nie masę z ciastek i równomiernie rozłożyć, także na bokach ( na wysokość ok.2 cm). Włożyć do lodówki.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem i wanilią (stawiamy na garnku z gotującą się wodą miskę i do niej wkładamy czekoladę). Wymieszać czekoladę i odstawić by przestygła.
Ubić kremówkę, a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na spód z ciastek, wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny (chociaż u mnie było dobre już wcześniej). Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, malinami, posypać cukrem pudrem, aczkolwiek wg mnie jest wystarczająco słodkie (przynajmniej przy użyciu białej czekolady).
W oryginale 100 g czekolady mleczej, 100 g czekolady deserowej, u mnie 100g mlecznej, 70 g deserowej i ok 30 g białej. Dodatkowo się rozpędziłam i dałam szklankę (250 ml) zamiast 200 ml kremówki.
przepis z bbc good food
Tarta czekoladowa bez pieczenia
- 200 g ciastek maślanych (herbatniki)
- 100 g masła
- 1 łyżka miodu
- 100 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady deserowej
- 30 g czekolady białej (w oryginale nie ma czekolady białej, tylko 100 g czekolady deserowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki (w oryginale 200 ml)
- ew. 3 łyżki bitej śmietany i 200 g malin do dekoracji
Pokruszyć ciastka. Stopić masło z miodem. Dodać do ciastek. Następnie jeśli potrzeba dodać kilka łyżek gorącej wody, żeby powstała gęsta masa. Keksówkę o wymiarach ok. 12x36 lub tortownicę o średnicy 23-25cm wyłożyć papierem. Włożyć na nie masę z ciastek i równomiernie rozłożyć, także na bokach ( na wysokość ok.2 cm). Włożyć do lodówki.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem i wanilią (stawiamy na garnku z gotującą się wodą miskę i do niej wkładamy czekoladę). Wymieszać czekoladę i odstawić by przestygła.
Ubić kremówkę, a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na spód z ciastek, wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny (chociaż u mnie było dobre już wcześniej). Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, malinami, posypać cukrem pudrem, aczkolwiek wg mnie jest wystarczająco słodkie (przynajmniej przy użyciu białej czekolady).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: