Cielęcina w sosie musztardowym*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Cielęcina w sosie musztardowym

Cielecina_w_sosie_musztardowym.JPG

1,2 kg chudej cielęciny
biały pieprz
3 łyżki masła ( najlepiej sklarowanego)
1 większa cebula
250 ml rosołu
350 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki średnio-ostrej musztardy
2 żółtka
200 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
30 g bardzo zimnego masła
sól do smaku

1.Mięso popieprzyć, na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron obsmażyć, dodać pokrojoną byle jak cebulę, zalać rosołem i przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na okres 1 1/2 godziny w temp 220 stopni. Po 40 minutach dolać wino.
2.Smietanę, musztardę i żółtka wymieszać na jednolitą masę.
3.Mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu. Powstały sos przelać do mniejszego naczynia (można odrobinę dolać wody) i zagotować. Odstawić z ognia i ciągle mieszając dodać przygotowaną śmietanę. Na koniec dodać cukier ,posolić i popieprzyć do smaku . Kawałeczki masła dodać do sosu.
4.Mięso pokroić w plastry .

Ps. Przepis pochodzi z książki : Hannelore Kohl - Kulinarne Reise durch deutsche Lande
 

Załączniki

  • Cielecina_w_sosie_musztardowym.JPG
    Cielecina_w_sosie_musztardowym.JPG
    202.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: