- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Cielęcina w sosie musztardowym
1,2 kg chudej cielęciny
biały pieprz
3 łyżki masła ( najlepiej sklarowanego)
1 większa cebula
250 ml rosołu
350 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki średnio-ostrej musztardy
2 żółtka
200 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
30 g bardzo zimnego masła
sól do smaku
1.Mięso popieprzyć, na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron obsmażyć, dodać pokrojoną byle jak cebulę, zalać rosołem i przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na okres 1 1/2 godziny w temp 220 stopni. Po 40 minutach dolać wino.
2.Smietanę, musztardę i żółtka wymieszać na jednolitą masę.
3.Mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu. Powstały sos przelać do mniejszego naczynia (można odrobinę dolać wody) i zagotować. Odstawić z ognia i ciągle mieszając dodać przygotowaną śmietanę. Na koniec dodać cukier ,posolić i popieprzyć do smaku . Kawałeczki masła dodać do sosu.
4.Mięso pokroić w plastry .
Ps. Przepis pochodzi z książki : Hannelore Kohl - Kulinarne Reise durch deutsche Lande

1,2 kg chudej cielęciny
biały pieprz
3 łyżki masła ( najlepiej sklarowanego)
1 większa cebula
250 ml rosołu
350 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki średnio-ostrej musztardy
2 żółtka
200 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
30 g bardzo zimnego masła
sól do smaku
1.Mięso popieprzyć, na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron obsmażyć, dodać pokrojoną byle jak cebulę, zalać rosołem i przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na okres 1 1/2 godziny w temp 220 stopni. Po 40 minutach dolać wino.
2.Smietanę, musztardę i żółtka wymieszać na jednolitą masę.
3.Mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu. Powstały sos przelać do mniejszego naczynia (można odrobinę dolać wody) i zagotować. Odstawić z ognia i ciągle mieszając dodać przygotowaną śmietanę. Na koniec dodać cukier ,posolić i popieprzyć do smaku . Kawałeczki masła dodać do sosu.
4.Mięso pokroić w plastry .
Ps. Przepis pochodzi z książki : Hannelore Kohl - Kulinarne Reise durch deutsche Lande
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: