Sernik cytrynowy

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Przepis z książki "Najlepsze dania Billa" - B. Grangera

Porcja na tortownicę o śr. 24 cm (moja miała 21 cm):

125 g słodkich herbatników (użyłam digestive i myślę, że świetnie pasują),
50 g mielonych migdałów (u mnie orzechy włoskie),
70 g stopionego masła,
500 g kremowego sera (u mnie półtłusty mielony w domu),
220 g cukru pudru (dałam 200),
4 jajka,
1 żółtko,
starta skórka i sok z 1 dużej cytryny,
400 g kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni, natłuść dno tortownicy. Rozkrusz dokładnie herbatniki, zmieszaj ze z migdałami i stopionym masłem i tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw tortownicę do lodówki.
Zmiksuj ser z cukrem. Dodaj jajka, żółtko, skórkę i sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt, miksuj aż masa będzie gładka.
Masę serową przełóż do tortownicy i piecz ok. 1 godziny (piekłam 1 godzinę 15 minut) - sernik w środku wciąż będzie wyraźnie się trząsł. Przenieś sernik na kratkę żeby całkowicie ostygł a potem przykryj go i włóż na noc do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem (opcjonalnie).
 

Załączniki

  • sernik_cytrynowy.JPG
    sernik_cytrynowy.JPG
    231.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: