IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Muffinki z bananami i wafelkiem
Be@tka
post 26 Feb 2012, 20:35
Post #1


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 141
Dołączył: 28-January 12
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 36.984



Mój pierwszy przepis na tym forum. Mam nadzieję, że się spodoba icon_smile.gif

Składniki:

100ml oleju
2 jajka
50ml mleka
4 łyżki gęstej śmietany
300g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
100g cukru pudru
50g cukru
2 banany
1 wafelek kakaowy (np. grzesiek, princessa - u mnie był akurat jakiś "czarek")

Przygotowanie:

Standardowe jak w przypadku każdych muffinek. W jednej misce łączymy mokre składniki. Dodajemy do nich rozgniecione banany i mieszamy. W drugiej misce mieszamy dokładnie suche składniki (wafelka kruszymy i też dodajemy do suchych składników). Teraz łączymy suche i mokre składniki. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, które dodajemy do których. Mieszamy delikatnie, ale niekoniecznie bardzo dokładnie - mogą zostać małe grudki. Formę do mufinek wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy przez ok 20 min w temp 180st (do suchego patyczka). Wyjmujemy i czekamy aż wystygną - dla mnie to jest po prostu męka ;)

Smacznego!

I zdjęcie (mam nadzieję, że nazwa bloga nie przeszkadza, bo nie mam innego zdjęcia)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 28 Mar 2012, 09:22
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



zrobiłam te muffiny, bardzo smaczne i wilgotne, mocno bananowe, pycha!
zamiast wafelka dodałam 2 pokruszone garści płatków kukurydzianych wymieszanych z 1 łyżką kremu czekoladowego (nie miałam wafelka).
Wyszło mi 15 muffin



Użyłam ich jako podstawy do zrobienia kurczaczków wielkanocnych ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 28 Mar 2012, 09:37
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.711
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Ale fajne icon_mrgreen.gif
A powiedz czym smarowałaś żeby wiewiórki się przykleiły?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wika
post 28 Mar 2012, 11:49
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.592
Dołączył: 22-June 06
Skąd: Brzydgoszcz
Użytkownik nr: 1.903



Ale zmyślny pomysł daumen.gif Jak są mocno bananowe to wciągam je na listę do zrobienia lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 28 Mar 2012, 16:43
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



Ilona -
Krem - lukier do muffin (na 7 sztuk )

60 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
200 g cukru pudru
2-4 łyżki mleka
Wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) umieszczamy w misce i miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy nieco mleka (będzie się lepiej rozprowadzać), jeśli za rzadki - dodajemy cukru pudru. Krem można też dowolnie barwić sokami, barwnikami, dżemami. Ja oczywiście w przypadku kurczaków nie barwiłam.

Mam nadzieję, że Be@tka nie pogniewa się że wklepałam tu przepis na krem, muffinki były pycha, na drugi dzień nadal wilgotne cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 28 Mar 2012, 20:41
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



z racji że nie mogę edytować swojej wypowiedzi - Doris (której dziękuję) uświadomiła mi, że pomyliłam się. Oczywiście w przypadku za gęstej masy dodajemy mleka, a w przypadku zbyt rzadkiej - cukru pudru icon_smile.gif Tak logicznie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 29 Mar 2012, 08:07
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.711
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Dzięki cvety.gif
Świetne te kurczaki icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doris71
post 7 Apr 2012, 19:10
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.365
Dołączył: 9-November 08
Użytkownik nr: 12.179



zrobiłam, urosły bardzo i są smaczne
Załączone pliki
Załączony plik  kurczaki_z_muffin.jpg ( 87.97K ) Suma pobrań: 4
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 8 Apr 2012, 13:14
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



Doris świetne icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doris71
post 9 Apr 2012, 17:56
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.365
Dołączył: 9-November 08
Użytkownik nr: 12.179



Dziękuję Chantel, moje cudaki kurczaki o mały włos byłyby białe, bo żółte wiórki znikły tajemniczo, ale barwnikiem w żelu ufarbowałam wiórki i lukier-krem
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th February 2019 - 19:10