Muffinki z bananami i wafelkiem

Be@tka

Member
Sty 28, 2012
141
0
0
Mój pierwszy przepis na tym forum. Mam nadzieję, że się spodoba
icon_smile.gif


Składniki:

100ml oleju
2 jajka
50ml mleka
4 łyżki gęstej śmietany
300g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
100g cukru pudru
50g cukru
2 banany
1 wafelek kakaowy (np. grzesiek, princessa - u mnie był akurat jakiś "czarek")

Przygotowanie:

Standardowe jak w przypadku każdych muffinek. W jednej misce łączymy mokre składniki. Dodajemy do nich rozgniecione banany i mieszamy. W drugiej misce mieszamy dokładnie suche składniki (wafelka kruszymy i też dodajemy do suchych składników). Teraz łączymy suche i mokre składniki. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, które dodajemy do których. Mieszamy delikatnie, ale niekoniecznie bardzo dokładnie - mogą zostać małe grudki. Formę do mufinek wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy przez ok 20 min w temp 180st (do suchego patyczka). Wyjmujemy i czekamy aż wystygną - dla mnie to jest po prostu męka ;)

Smacznego!

I zdjęcie (mam nadzieję, że nazwa bloga nie przeszkadza, bo nie mam innego zdjęcia)

P1060665.JPG
 

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
zrobiłam te muffiny, bardzo smaczne i wilgotne, mocno bananowe, pycha!
zamiast wafelka dodałam 2 pokruszone garści płatków kukurydzianych wymieszanych z 1 łyżką kremu czekoladowego (nie miałam wafelka).
Wyszło mi 15 muffin

DSC_0279b.jpg


Użyłam ich jako podstawy do zrobienia kurczaczków wielkanocnych ;)
DSC_0297_kurczaczek.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale fajne
icon_mrgreen.gif

A powiedz czym smarowałaś żeby wiewiórki się przykleiły?
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ale zmyślny pomysł
daumen.gif
Jak są mocno bananowe to wciągam je na listę do zrobienia
lecker.gif
 

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
Ilona -
Krem - lukier do muffin (na 7 sztuk )

60 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
200 g cukru pudru
2-4 łyżki mleka
Wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) umieszczamy w misce i miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy nieco mleka (będzie się lepiej rozprowadzać), jeśli za rzadki - dodajemy cukru pudru. Krem można też dowolnie barwić sokami, barwnikami, dżemami. Ja oczywiście w przypadku kurczaków nie barwiłam.

Mam nadzieję, że Be@tka nie pogniewa się że wklepałam tu przepis na krem, muffinki były pycha, na drugi dzień nadal wilgotne
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
z racji że nie mogę edytować swojej wypowiedzi - Doris (której dziękuję) uświadomiła mi, że pomyliłam się. Oczywiście w przypadku za gęstej masy dodajemy mleka, a w przypadku zbyt rzadkiej - cukru pudru
icon_smile.gif
Tak logicznie
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dzięki
cvety.gif

Świetne te kurczaki
icon_mrgreen.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zrobiłam, urosły bardzo i są smaczne
 

Załączniki

  • kurczaki_z_muffin.jpg
    kurczaki_z_muffin.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Dziękuję Chantel, moje cudaki kurczaki o mały włos byłyby białe, bo żółte wiórki znikły tajemniczo, ale barwnikiem w żelu ufarbowałam wiórki i lukier-krem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: