Zdrowe nuggetsy*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
czyli Light and spicy crumbed chicken z książki "Kids’ cooking for health"

12 polędwiczek kurzych (900g) – my tam po prostu użyłyśmy* 2 kurzych piersi pokrojonych w paski
1/3szklanki (50 g ) mąki
2 białka – lekko ubite
1/3szklanki (35g) bułki tartej
1/3 szklanki (55 g) pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżeczki soli czosnkowej – użyłyśmy prawdziwego czosnku, 2 ząbki poszły. Przetarte
1 łyżeczka pieprzy cytrynowego – użyłyśmy pieprzu i skórki startej z prawdziwej cytryny
Sól

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni

Połączyć : bułkę tartą, płatki, sól, pieprz, cytrynę, czosnek
Kuraka obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, wrzucić do ubitego białka a następnie wytaplać porządnie w mieszance z bułki i reszty.
Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu . Piec bez przykrycia przez ca 15 minut.
Podawać z ulubionymi sosami i cytryną.
U nas był jeszcze ryż smażony z jajkiem, sosem sojowym i szczypiorkiem.

Sos powstał z jogurtu greckiego, czosnku, cytryny i odrobiny sambal oelek


*my – bo gotowałam z córką. A raczej ona gotowała ja robiłam za kuchcika
395357_283310985069874_100001729246029_797709_930098798_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Marghe już się ośliniłam - przepis drukuję i wrzucam w kolejkę do wypróbowania
daumen.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
A ja robię podobnie piersi - tylko obtaczam w pokruszonych paluszkach z ziołami
icon_smile.gif

Szybkie i smaczne.
Ostatnio robiłam z pieczonymi (jednocześnie z kurakiem) ziemniakami w ziołach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No mam nową paszę do pracy. Dzięks, Droga Kuleżanko
anbetung.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wstyd się przyznać, że wpisuję dopiero teraz - są przepyszne!!
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Ja robię w podobnej wersji i podaję z sosem czosnkowym.Zdrowa odmiana dla kuraka a i smaczna.Często robię na wypady jakies.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam je dziś na obiad. Wyszły bardzo smaczne, na pewno będę powtarzać.
Panierki musiałam uzyć o wiele więcej, ilośc z przepisu szybko się skończyła. Zamiast soli czosnkowej również dałam rozgniecione ząbki czosnku świeżego.