Klopsiki z indyka z zieloną papryką, w sosie pomidorowo-jogurtowym*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Składniki (na ok. 12 klopsików):

250 g mielonego mięsa indyczego
1/2 większej zielonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz ziołowy

+ bułka tarta do obtoczenia

Na sos pomidorowo - jogurtowy:

1 puszka pomidorów w całości
1/2 szklanki bulionu
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
kawałek ostrej papryczki
1/3 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Na odrobinie oleju podsmażam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso lekko mieszamy, dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajko, całość mieszamy. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Z powstałej masy formujemy małe klopsiki (ok. 12 sztuk). Na niewielkiej ilości tłuszczu i na małym ogniu obsmażamy klopsiki aż będą złociste, po czym odstawiamy je na bok.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek i pokrojoną w niewielkie kawałki papryczki. Podsmażamy przez parę chwil uważając by czosnek nie zbrązowiał, po czym zdejmujemy zarówno czosnek jak i papryczkę z tłuszczu łyżką cedzakową. Do rondla z oliwą dodajemy pomidory w puszce oraz bulion, wkładamy listek laurowy. Na małym ogniu podduszamy całość, rozgniatając od czasu do czasu pomidory na mniejsze kawałki, aż otrzymamy gęstszy sos z widocznymi mniejszymi kawałkami pomidorów (ok. 15 minut). Następnie wyjmujemy z sosu listek laurowy. Do małej miseczki nakładamy jogurt i dodajemy do niego 1-2 łyżki gorącego sosu pomidorowego, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą sosu. Dodajemy kumin, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do tak przygotowanego sosu delikatnie wkładamy klopsiki i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy je w sosie przez 10-12 minut. Starajmy się raczej nie mieszać w garnku łyżką by nie uszkodzić klopsików. Lepiej zamieszać całym garnkiem delikatnie je przesuwając.

Ja swoje klopsiki podałam z żółtym ryżem.

IMG_5738b.JPG
 

Załączniki

  • IMG_5738b.JPG
    IMG_5738b.JPG
    206 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: