Crespelle con prosciutto al forno

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Crespelle prosciutto

Crespelle___al_forno.JPG

Naleśniki:
375 ml mleka
250 g mąki (typ 405)
4 jajka
1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Pozostałe:
40 g + 40 g masła i 40 g mąki
250 ml mleka i bulionu + 125 ml mleka
150 g tłustego zmielonego sera o smaku ziołowym (philadelphia)
pęczek posiekanej pietruszki
500 g pieczarek
6 krążków szynki
100 g startego żółtego sera
sól i pieprz

1. Robimy ciasto na naleśniki i smażymy 6 grubawych naleśników. Odstawiamy do ochłodzenia.
2. Kroimy pieczarki w paseczki (2-3 mm)
3. W garnku rozpuszczamy 40 g masła i na nim dusimy pokrojone pieczarki . Kusimy krótko - jakieś 3 minuty - aby pieczarki tylko się zeszkliły i nie puściły za dużo soku. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
4. Następne 40 g masła roztapiamy, dodajemy mąkę, a po wymieszaniu jeszcze po 250 ml mleka i bulionu , oraz sera. Wszystko na małym ogniu - ciągle mieszając - gotujemy ok 5 minut. Rozdzielamy na dwie połowy.
5. Do pierwszej połowy dodajemy pieczarki. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.
6. Na każdy z 6 naśników kładziemy krążek szynki, pieczarki i zwijamy w rulonik. Kroimy bardzo ostrym nożem w ukośne 3 cm kawałki. Układamy na żaroodpornym naczyniu.
P1130109.JPGP1130114.JPG
7. Drugą połowę beszamelowego sosu rozcieńczamy z 125 ml mleka. Powstały płyn rozlewamy na ułożonych ,pociętych naleśnikach, posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut w temp 200 stopni.

Ps. Porcja na 4 osoby. A na osobę przypada 910 kcal.
Ps 2 Podawać najlepiej z białym wytrawnym winem.
Ps 3 Przepis pochodzi z książki: Kochen & Genießen - Italienische Küche
 

Załączniki

  • Crespelle___al_forno.JPG
    Crespelle___al_forno.JPG
    267.4 KB · Wyświetleń: 5
  • P1130109.JPG
    P1130109.JPG
    88.2 KB · Wyświetleń: 5
  • P1130114.JPG
    P1130114.JPG
    93.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Zapiekałam już naleśniki z pieczarkami ,a le nigdy w takiej formie. Bardzo podoba mi sie pomysł pociachania na kawałki
Wypróbuję ten przepis na pewno (ale bez szynki )
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ale chcę ostrzec, że bez szynki może ulec i tak krucha konsystencja naleśnika i jeszcze większe trudności z krojeniem.
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Ale szynki nie ma w ciescie nalesnikowym
gruebel_2.gif

Chodzi o to ,że plasterek szynki sprawia ,że naleśnik jest sztywniejszy?