Piersi kurczaka z zielonym groszkiem*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Piersi kurczaka z zielonym groszkiem

Piersi_kurczaka_i_groszkiem.JPG

600 g piersi kurczaka
sól i biały pieprz
2 łyżki oliwy
1 większa cebula pokrojona w półkrążki
igiełki z gałązki rozmarynu
100 wędzonej szynki
2 łyżki masła
450 g zielonego groszku
sól i pieprz
200 ml śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cukru
do dekoracji plasterki cytryny i rozmarynu

1.Filety kurczaka mocno solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju z obydwu stron smażymy kurczaka: 5-6 na każdą stronę. Odstawiamy do piekarnika podgrzanego do 150 stopni.
2.Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy szynkę pokrojoną na większe kawałki. Podsmażamy. Dodajemy zielony groszek i rozmaryn. Solimy i pieprzymy do smaku (po 1/2 łyżeczce soli i pieprzu) Wszystko dusimy na lekkim ogniu ok 5 minut.
3.Smietanę mieszamy z ziemniaczaną mąką i sokiem z cytryny. Zawartość wlewamy do duszącego się groszku. dodajemy jeszcze cukier. Dusimy następne 3 minuty.
4.Na ugotowany groszek układamy ciepłe filety z kurczaka. Dekorujemy cytryną i rozmarynem.

Ps1 Przepis na 4 osoby,a jedna osoba pochłonie 560 kcal
Ps2 Przepis pochodzi z książki: Kochen & Genießen - Italienische Küche
 

Załączniki

  • Piersi_kurczaka_i_groszkiem.JPG
    Piersi_kurczaka_i_groszkiem.JPG
    284 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Extra, w najbliższym czasie wypróbuję, podoba mi się.