- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Placki gaździny (z programu TVS)
Ziemniaki 1 kg
Mąka pszenna 2-3 łyżki
Jajo 1szt.
Sól, pieprz
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
------------------------
Mięso wieprzowe mielone 60 dag
Majeranek 1 łyżeczka
Oregano 0,5 łyżeczki
Cebula 0,5 szt.
Czosnek 2 ząbki
sól,pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, następnie dodać posiekaną w kostkę 1 cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, jajo i mąkę. Całość dokładnie wymieszać, gdyby ciasto ziemniaczane było za rzadkie, można dodać mąki.
Mięso mielone wymieszać z oregano, majerankiem, czosnkiem, cebulą oraz solą i pieprzem (najlepiej to zrobić na kilka godzin przed smażeniem, wtedy mięso jest smaczniejsze).
Na patelnię z nagrzanym olejem wlewać cienko ciasto ziemniaczane, na to układać mięso rozpłaszczone na grubość 1cm i zalewać kolejną warstwą ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.
Najlepiej formować małe placki,wtedy bez problemu można przewracać na drugą stronę.

Ziemniaki 1 kg
Mąka pszenna 2-3 łyżki
Jajo 1szt.
Sól, pieprz
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
------------------------
Mięso wieprzowe mielone 60 dag
Majeranek 1 łyżeczka
Oregano 0,5 łyżeczki
Cebula 0,5 szt.
Czosnek 2 ząbki
sól,pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, następnie dodać posiekaną w kostkę 1 cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, jajo i mąkę. Całość dokładnie wymieszać, gdyby ciasto ziemniaczane było za rzadkie, można dodać mąki.
Mięso mielone wymieszać z oregano, majerankiem, czosnkiem, cebulą oraz solą i pieprzem (najlepiej to zrobić na kilka godzin przed smażeniem, wtedy mięso jest smaczniejsze).
Na patelnię z nagrzanym olejem wlewać cienko ciasto ziemniaczane, na to układać mięso rozpłaszczone na grubość 1cm i zalewać kolejną warstwą ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.

Najlepiej formować małe placki,wtedy bez problemu można przewracać na drugą stronę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: